Subota, 15 svibnja, 2021

Udruženje sudija BiH uputilo najoštrije osude zbog pritisaka Mikulića i Nikšića na nezavisno pravosuđe

Nemojte propustiti

Udruženje sudija Bosne i Hercegovine najoštrije je osudilo pritisak premijera i ministra pravde Federacije BiH Nermina Nikšića i Zorana Mikulića na nezavisno pravosuđe, na Općinski sud u Sarajevu i na rad sutkinje Jasne Franjo u predmetu “Desnica Radivojević”.

Foto: Zoran Mikulić i Nermin Nikšić

Udruženje je ujedno dalo podršku svim pravosudnim institucijama u BiH, Općinskom sudu u Sarajevu i sutkinji Jasni Franjo u istrajavanju u svojoj nezavisnosti i očuvanju pravosudnog sistema kao takvog.

U saopćenju koje potpisuje predsjednik Udruženja sudija BiH Milan Tegeltija, navodi se da svi moraju poštovati nezavisno pravosuđe kao treći ravnopravan stub vlasti te da sudije moraju biti slobodne od političkog pritiska u obavljanju svog posla.

“Svako eventualno nezadovoljstvo na rad pojedinih sudija u konkretnim predmetima može se iskazati putem žalbenog postupka, pritužbe disciplinskom tužiocu te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, što je u skladu s najvišim evropskim i demokratskim standardima, suzdržavajući se od neprimjerenog pritiska na rad sudija”, stoji u današnjem saopćenju Udruženja sudija BiH.

 

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović objavila podršku Izraelu, pa blokirala komentare zbog brojnih kritika

Dok su u Sarajevu i Mostaru građani uputili izraze podrške Palestincima, koji se nalaze pod žestokim udarima, u bh....

Možda vas zanima i ovo