Subota, 18 svibnja, 2024

Udruženje tužilaca RS: Dodik direktno ugrozio istragu o ubistvu Bašića

Autor:Agencije

Preporučeno

Udruženje tužilaca Republike Srpske smatra da je javna kritika rada javnih tužilaštva neophodna i korisna, ali da kritika rada ne smije da se zasniva na pojednostavljenim i populističkim argumentima.

Najoštrije osuđujemo neargumentovane i neprimjerene napade Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH na tužioce Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, te tužioce u RS izrečene u medijima, a vezano za istragu teškog ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, saopšteno je iz Udruženja tužilaca Republike Srpske.

U saopštenju se naglašava da se već duži niz godina u javnosti iznose neistinite, teške i neargumentovane optužbe na rad tužilaca u Republici Srpskoj, čime se svjesno percepcija javnosti i medija usmjerava ka negativnom odnosu prema tužilaštvima i tužiocima u Republici Srpskoj.

Upravo se čita:  "Bila je to moja dužnost kao čovjeka i pripadnika OS BiH": Mladen je na putu na posao ugledao porodicu ispred zapaljenog auta, ono što je uradio čin je velike hrabrosti

“Još više zabrinjava kada takvi napadi dolaze od strane najviših nosilaca javnih funkcija, jer napadi na nosioce pravosudnih funkcija nose sa sobom izuzetno ozbiljnu poruku, ne samo za tužioce, nego i za sve građane RS. Posebno je zabrinjavajuće da su izjave zvaničnika, koje za cilj imaju uticaj na rad i odlučivanje tužilaštva, postale uobičajena pojava, a da nosioci političke moći očigledno imaju uvjerenje da raspolažu životima i karijerama javnih tužilaca”, stoji u saopštenju.

Ističe se da zastrašujuće zvuči kada član Predsjedništva BiH, koji ni formalno, a ni suštinski nema nikakva ovlašćenja u pogledu rada tužilaštava u RS svjesno kriminalizuje tužioce, bez bilo kakvog argumenta i pri tom se otvoreno miješa u istragu i analizira navodne dokaze koje je, a kako je sam izjavio, dobio iz određenih struktura MUP-a Republike Srpske.

Upravo se čita:  Meteorolog Nedim Sladić o vremenskim (ne)prilikama u narednih deset dana

“Postavlja se pitanje ko je i na koji način, a posebno sa kojim ciljem nosiocu političke funkcije dao i daje detalje iz istrage ovako teškog krivičnog djela da bi isti te detalje iznosio u javnosti i na taj način direktno ugrozio samu istragu i bezbjednost tužilaca, svih zaposlenih u tužilaštvima, kao i članova njihovih porodica”, navodi se u saopštenju.

Udruženje tužilaca Republike Srpske smatra da je javna kritika rada javnih tužilaštva neophodna i korisna, ali da kritika rada ne smije da se zasniva na pojednostavljenim i populističkim argumentima.

“Ne prihvatamo neargumentovane optužbe da tužioci vrše opstrukcije u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela, a svako ko ima saznanja o nezakonitom radu tužilaca ima mogućnost da to prijavi nadležnim organima, a ne da se takve stvari koriste u dnevno političke svrhe. Upravo je zajednički rad tužilaca Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS doveo do otkrivanja izvršilaca i prikupljanja dokaza teškog krivičnog djela ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor”, navode u saopštenju i dodaju da će insistirati na hitnom sastanku sa Ministarstvom pravde Republike Srpske u cilju zaštite integriteta tužilaca od ovakvih i sličnih napada.

Upravo se čita:  Alisi Ramić uručen akt za izdržavanje zatvorske kazne, služit će je u Tuzli

Zaključuju da im je prioritet da tužilaštva rade u skladu sa Ustavom i zakonima.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, rekao je u Centralnom dnevniku na Face TV da zna ime ubice svog...

Još vijesti za vas