Petak, 18 lipnja, 2021

UG „Majki hendikepirane djece“ TK-a: Stop diskriminaciji i predrasudama

Nemojte propustiti

UG „Majki hendikepirane djece“ TK-a Tuzla slijedi svoje principe, pružanje ruke prijateljstva i pomoći svim ljudima dobre volje, te uspostavu suradnje na svim razinama. Jedna u nizu od mnogobrojnih je uspostava suradnje i s Humanitarnim udruženjem žena „ARTA“ iz Bijeljine, na čijem je čelu dokazani humanist, predsjednica g-đa Radmila Simić, koja je proteklih dana ugostila petoročlanu delegaciju iz Tuzle.

Sajda Arnautović i Radmila Simić (Foto: A. Šimić)
Sajda Arnautović i Radmila Simić (Foto: A. Šimić)

Prevashodan cilj ove posjete je bilo upoznavanje i načelan dogovor uspostave buduće suradnje na svim poljima, koji se tiču ove najugroženije populacije, naglašava predsjednica UG „Majki hendikepirane djece“ TK-a Tuzla g-đa Sajda Arnautović, te nastavlja: „I pored teške situacije, iznašli smo mogućnost i sa zadovoljstvom se odazvali pozivu predsjednice, g-đe Simić da posjetimo Humanitarno udruženje žena „ARTA“ Bijeljina, razmijenimo iskustva, podijelimo naša razmišljanja o razbijanju predrasuda i iznalaženja sveopćeg načina za boljitak naše djece i mladih na razini Bosne i Hercegovine“. Zaključuje g-đa Arnautović.

„Imala sam čast ugostiti članove najstarijeg i jednog od najaktivnijih BH Udruženja, UG „Majki hendikepirane djece“ TK-a Tuzla, na čijem je čelu predsjednica, g-đa Sajda Arnautović, o kojima sam uistinu puno pozitivnog čula, što me i ponukalo da im uputim poziv da posjete naše Udruženje. I, zaista, mnogo novoga sam spoznala od mojih gostiju, sa kojima ćemo svakako nastaviti intenzivnu suradnju, razmjenu iskustava i posjeta, svakako, kako bi što adekvatnije odgovorili zajedničkim ciljevima. Jedino tako možemo ostvariti naša prava. Konstatira vidno raspoložena predsjednica Humanitarnog udruženja žena „ARTA“ Bijeljina g-đa Simić“.

BiH je potpisnica Međunarodne konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, Zakon o pravima osoba sa invaliditetom-intelektualnim poteškoćama je već odavno na stolu, samo ga treba implementirati. Zajedničkim snagama će se daleko brže ostvariti i time poboljšati ionako težak položaj ove kategorije. Stop diskriminaciji i predrasudama. I osobe sa invaliditetom-intelektualnim poteškoćama se osjećaju ravnopravnim članovima Društvene zajednice, zbog čega i smatraju da je krajnje vrijeme da se počnu primjenjivati i njihova prava u oba BH Entiteta.

Autor: Anto Šimić Čiko

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo