Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Ugledni ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade: Ko normalan razmišlja o ulasku u EU?

Nemojte propustiti

Ovo nije dobar trenutak za ulazak u Evropsku uniju, uveren je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Edmund Phelps.

phelps_pressconferencePhelps, koji je Nobela dobio 2006. godine, pohvalio je odluku nove vlade Islanda da privremeno odustane od pridruženja Evropskoj uniji.

Sigmundur Gunnlaugsson, novoizabrani premijer koji je sa svojom Progresivnom strankom osvojio vlast u Islandu, poručio je za Island nema smisla ulaziti u zajednicu koja se i dalje bori sa velikom ekonomskom krizom.

“I dalje učimo o evropskom eksperimentu i ne znamo u kojoj će mjeri biti uspješan. I dalje ne treba isključiti mogućnost da će se taj eksperiment pokazati nefunkcionalnim i neuspješnim”, izjavio je Phelps za Bloomberg.

“Ne mogu da vjerujem da se iko u ovom trenutku želi ozbiljno pridružiti Evropskoj uniji. To je kao da kažete: ‘Ovo je prekrasna kuća. Nema veze što je trenutno zapaljena, trebalo bi da je kupimo'”, kaže Phelps.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju uvjeren je da treba ozbiljno razmatrati mogućnost propasti eura, što bi moglo dovesti do destabilizacije ili čak i raspadanja EU.

(Index.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo