Subota, 27 studenoga, 2021

Ugledni švedski epidemiolog šokirao javnost: Još u novembru 2019. imali smo zaraženog koronavirusom

Nemojte propustiti

Komentar doktora Tegnela dolazi samo dan pošto je francuska bolnica koja je pregledala stare uzorke pacijenata s upalom pluća otkrila je da je liječila čovjeka koji je imao COVID-19 još 27. decembra, gotovo mjesec prije nego što je francuska vlada potvrdila svoje prve slučajeve.

Ugledni švedski epidemiolog Anders Tegnel, koji je privukao pažnju svjetske javnosti zbog jedinstvenog i blagog pristupa te zemlje prema pandemiji koronavirusa, izjavio je da je u toj državi još u novembru 2019. godine otkriveni inficirani smrtonosnom zarazom.

Tegnel je kazao da su to vjerovatno individualni slučajevi koji su detektovani među putnicima koji su došli iz Wuhana.

„Nije bilo širenja koronavirusa van Wuhana dok nije stigao kasnije u Europu. Međutim, mislim da je smo još u novembru i decembru zabilježili infekciju kod ljudi koji su putovali iz Wuhana. Ovo ne zvuči uopšte čudno, već potpuno prirodno“, rekao je Tegnel za “TT news”, prenosi Daily mail.

Komentar Tegnela dolazi samo dan pošto je francuska bolnica koja je pregledala stare uzorke pacijenata s upalom pluća otkrila je da je liječila čovjeka koji je imao COVID-19 još 27. decembra, gotovo mjesec prije nego što je francuska vlada potvrdila svoje prve slučajeve.

Yves Cohen, šef reanimacije u predgrađu Pariza, rekao je za BFM TV da su naučnici ponovo pregledali uzorke 24 pacijenta liječenih u decembru i januaru koji su bili negativni na grip.

„Od 24 pacijenata imali smo jednog koji je bio pozitivan na COVID-19 27. decembra“, rekao je Yves Cohen.

Kako je dodao, reprodukcijski faktor nekoliko dana je ispod jedan, što znači da zaražena osoba prosječno zarazi manje od jedne osobe.

„To znači da će se epidemija postepeno smanjivati“, rekao je Tegnel za televiziju SVT.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo