Subota, 18 rujna, 2021

Uhapšeni Bosanac i Italijan: Pogledajte kako su zaustavljeni tokom provale

Nemojte propustiti

Policija u Torinu uhapsila je državljanina BiH s inicijalima T.D. i Italijana M.N. koji se sumnjiče za više provalnih krađa u regiji Pijemonta.

Modus operandi bosansko-italijanskog tandema provalnika bio je upad u kuće i stanove dok vlasnici spavaju, potom krađa raznih dragocjenosti, ali i ključeva automobile kojim bi se se kriminalci udaljili.

U jednom slučaju tokom pljačke koristili su i narkotički gas, a do značajnih sredstava došli su i varajući vlasnike kreditnih kartica. U njihovom identificiranju pomogli su upravo snimci nadzornih kamera s bankomata.

Uz hapšenje 35-godišnjeg Bosanca i 42-godišnjeg Italijana, policija Pijemonta objavila je snimak njihove neuspješne pljačke jedne zlatarske radionice.

Provalnici su ukrali ključeve radionice i krenuli po plijen, ali ih je iznenadio i u paničan bijeg natjerao najmoderniji sistem zaštite – tzv. generator magle i zamagljivanja prostorija.

Generatori magle obično su povezani s postojećim alarmom ali mogu funkcionisati i kao zasebni sistemi. Magla se sastoji od dejonizovane vode sa dodatkom glicerina.

U djeliću sekunde pumpa potiskuje tečnost kroz grijač, tečnost se prilikom izlaska iz mlaznice u dodiru s vazduhom kondenzira i pretvara u gustu maglu.

U kratkom vremenskom intervalu prostorija se ispunjava maglom do tačke kada više nije moguće vidjeti ni 30 cm ispred sebe. Magla zbunjuje provalnika i dezorjentira ga, što ga odvraća od razbojništva i primorava da napusti objekt.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo