Subota, 19 lipnja, 2021

Uhapšeni u akciji “Maestral” krijumčarili ljude iz Turske u Austriju

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Organizirana kriminalna grupa državljana BiH, koji su lišeni slobode u akciji kodnog naziva “Maestral”, organizirala je i krijumčarenje osoba iz Turske na područje Austrije, potvrdila je danas Agenciji Fena glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a Mirna Šoja.

Ona je podsjetila da je MUPRS-a započeo istragu kodnog naziva “Maestral” u saradnji s MUP-om Austrije, u maju 2013. godine zbog sumnje da je organizirana kriminalna grupa, u kojoj su državljani BiH i Crne Gore, vršila kupovinu droga, nakon čega su dio distribuirali krajnjim korisnicima na području BiH, a dio prevozili i “dilali” u Austriji.

– Zajednička istraga policija Republike Srpske i Austrije dovela je do zapljene veće količine droge i lišenje slobode osoba, kako na području BiH, tako i na teritoriji Austrije, ali je također identifikovano i zadržano šest osoba (svi državljani Turske) u Austriji koji su bili predmet krijumčarenja – kazala je Šoja.

U akciji “Maestral” lišeno je slobode 27 osoba, od kojih na teritoriji Austrije njih 13, koji su učestvovali u ilegalnoj distribuciji droga i krijumčarenju osoba (državljani BiH, Egipta, Maroka i Austrije).

Pripadnici MUP-a Republike Srpske, Služba za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije i CJB Trebinje, u koordinaciji s Tužilaštvom BiH 31. januara lišili su slobode 10 osoba (od kojih su tri državljanina Crne Gore), na području Republike Srpske i to prilikom zaplijenili 67 kilograma droge “skank”.

Na području Federacije BiH, uz pomoć policijskih službenika MUP-a Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona, lišene su slobode četiri osobe.

Šoja je dodala da su pretresi jučer izvršeni na 11 lokacija na teritoriji Bileće, Gacka, Tuzle i Ključa.

(Bh-index, Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo