Utorak, 7 veljače, 2023

Uhapšeni u akciji “Šakal”: Devet osumnjičenih predati Tužilaštvu BiH

Nemojte propustiti

Policijski službenici iz Uprave za organizovani i teški kriminal i Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a RS u saradnji sa policijom MUP-a KS predali su tužiocu Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju devetoricu osumnjičenih lišenih slobode u okviru zajedničkih aktivnosti na području Sarajeva i Sokoca, usmjerenih na suzbijanje organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga.

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama člana 195., neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene iz člana 193. KZ-a BiH, pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 333. Krivičnog zakona RS-a i krivično djelo pranje novca iz člana 209. KZ-a BiH.

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su se osumnjičena lica iz oba entiteta, duže vrijeme bavila krijumčarenjem većih količina opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije i na taj način sticale nezakonitu imovinsku korist, koju su, između ostalog, trošili za kupovinu nekretnina i skupocjenih vozila.

Tužilac će osumnjičene ispitati u zakonskom roku, nakon čega će odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane i nastavku istražnih aktivnosti u predmetu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dodik sa dignuta tri prsta ispratio spasioce iz RS-a za Tursku: Imao je i poruku za Erdogana

- Odlazak naših spasilaca je znak pažnje i solidarnosti s turskim narodom. Još jednom izjavljujem saučešće porodicama stradalih i...

Možda vas zanima i ovo