Petak, 24 ožujka, 2023

Uhapšeno devet lica zbog višemilionske utaje poreza

Nemojte propustiti

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ lišili su slobode devet osumnjičenih i pretresli 17 lokacija u Tuzli i okolini po nalogu tužioca iz Specijalnog odjeljenja Tužilaštva BiH za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Lica koja su lišena slobode bila su pod višemjesečnom istragom Tužilaštva BiH, a osumnjičena su za organizovani kriminal u vezi sa carinskim i poreskim utajama u višemilionskim iznosima, za koje su oštećeni budžet i građani BiH, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Među uhapšenim je i Sedinet Karić, ranije osuđivan za nezakonitosti u vezi sa uvozom tekstilne robe u BiH. On je lišen slobode dok je bio na dopustu koji mu je dat iz Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Tuzla, gdje izdržava kaznu zatvora.

Riječ je o organizovanom kriminalu u procesu uvoza velikih količina robe iz inostranstva u BiH, za koju su utajene i nisu plaćene odgovarajuće dažbine, a lažno je prikazivano da je vrijednost uvezene robe višestruko manja.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i odlučiti da li će predložiti pritvor.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da ova akcija pokazuje odlučnost ove institucije u obračunu sa organizovanim kriminalom, naročito onim oblicima koji nanose štetu ekonomskoj stabilnosti i građanima BiH.

Ilustracija
Ilustracija

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sud odbio privremenu mjeru, pravna zastupnica Sebije Izetbegović poručuje: “Ništa nije odbačeno, niti odbijeno”

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku o odbijanju donošenja privremene mjere po tužbi Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog...

Možda vas zanima i ovo