Četvrtak, 29 srpnja, 2021

UIO: U postupku prinudne naplate prodala je građevinsko zemljište u vrijednosti od 1.515.000 KM

Nemojte propustiti

Uprava za indirektno oporezivanje u postupku prinudne naplate prodala je građevinsko zemljište u vrijednosti od 1.515.000 KM. Radi se o zemljištu kompanije “SINBRA” d.o.o. Tuzla, čiji dug po osnovu indirektnih poreza iznosi 4.229.401 KM. Kao veliki dužnik pojavljuje se na spisku dužnika koji se objavljuje na WEB stranici UIO, prenosi novinska agencija Patria.

Zbog dugovanja po osnovu indirektnih poreza Grupa za prinudnu naplatu u Regionalnom centru UIO u Tuzli ranije je pokrenula postupak prinudne naplate kod kompanije “SINBRA” d.o.o. Tuzla. U postupku prinudne naplate je na nepokretnoj imovini pomenutog obveznika od strane UIO bila upisana zakonska hipoteka, te je pokrenut postupak prodaje i naplaćen dio duga.

Riječ je o građevinskom zemljištu u centalnoj zoni Srebrenika površine 12.462 m2 koje predstavlja bivši kompleks preduzeća “Interplet” Srebrenik. Prodajom je UIO zatvorila dio duga kompanije “SINBRA” d.o.o. Tuzla u vrijednosti od 1.515.000 KM.

Kako bi se dug naplatio u cjelosti UIO će u narednom periodu prodavati i benzinsku pumpu u vlasništvu kompanije “SINBRA” d.o.o. Tuzla. Naime, kompanija “SINBRA” d.o.o. Tuzla imala je rješenje Uprave kojim je bila odobrena i odgoda plaćanja duga za PDV u ratama. Kao sredstvo obezbjeđenja plaćanja prihvaćena je nepokretna imovina (benzinska pumpa) u vlasništvu “SINBRA” d.o.o. Tuzla, o čemu je zaključen Ugovor o zasnivanju založnog prava (hipoteke) na nekretninama, 22.08.2012. godine.

S obzirom da dužnik nije izvršio plaćanje duga prema rješenju UIO, od strane Uprave je 05.08.2013. godine nad imovinom uzetom u zalog pred Opštinskim sudom u Tuzli pokrenut izvršni postupak radi namirenja duga po osonovu indirektnih poreza. Sud je donio rješenje o izvršenju i izvršni postupak je u toku, navode iz UIO-a.

Od početka primjene Zakona o PDV-u u BiH, dakle od 01.01.2006. godine pa zaključno sa aprilom 2015. godinom dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a iznosio je 887 miliona KM.

Uz to je naknadni teret prinude iznosio 80 miliona KM. Od ukupnog iznosa dugovanja i naknadnog tereta prinude do danas je naplaćeno 645 milion KM, tako da trenutna dugovanja iznose 322 miliona KM i to duguje 10.640 obveznika iz BiH. Ova trenutna dugovanja su u daljem postupku prinudne naplate. Procenat naplate duga iznosi 66,7 %.

Kroz period 2006. – april 2015. godina UIO je ukupno obračunala 78 miliona KM zateznih kamata, a do danas je naplaćeno 57 miliona KM zateznih kamata, koje iznose 0,04 % na osnovni dug svakog radnog dana.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Mektić u nevjerici šta Dodik radi: Ljudi ovo je stanje potpunog haosa, ne može to činiti

- Policiji se nadležnosti mogu nametati samo zakonom, a ne kako Dodik kaže izdali smo (usmeno) uputstvo o ponašanju...

Možda vas zanima i ovo