Utorak, 5 prosinca, 2023

Ukida se ljetna i zimska tarifa: Evo koliki će biti računi za struju od 1. januara

Preporučeno

Kako se navodi u saopštenju Regulatorne komisije za energetiku RS, određena je cijena električne energije za sva tri praga potrošnje.

Regulatorna komisija za energetiku je na današnjoj sjednici odobrila jedinstvenu tarifu tokom cijele godine, što znači da se ukida ljetni i zimski obračun električne energije, pišu Nezavisne novine.

Vladislav Vladičić, predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS, rekao je da je odobrena jedinstvena tarifa tokom cijele godine, te da je ukinuto zimski i ljetni obračun električne energije.

Upravo se čita:  BiH je od akciza i putarina na gorivo do sada zaradila 15.271.410.000 KM

“Ovo se sada šalje u Službeni glasnik 15 dana kako bi se javnost upoznala sa tim i 1. januara počinje da se obračunava po novim tarifama. Prvi računi po novoj tarifi će doći drugog ili trećeg februara koje će domaćinstva plaćati za januar”, pojašnjava Vladičić.

Inače, od 2016. godine prosječna cijena električne energije u RS-u za domaćinstva je 0,057 KM/kWh, dok će od početka 2023. godine ona biti 0,0643KM/kW.

Upravo se čita:  Kolike su trenutne cijene peleta, drva, uglja: Hoće li biti poskupljenja?

Kako se navodi u saopštenju Regulatorne komisije za energetiku RS, određena je cijena električne energije za sva tri praga potrošnje.

“Cijena električne energije do potrošenih 500 kilovata od 1. januara će biti 0,0544 KM/kWh, od 501 do 1.500 kilovata 0,0914 KM/kWh, a preko 1.500 kilovata 0,2013 KM/kWh”, navode se u saopštenju.

Takođe, ova komisija je odobrila povećanje mrežerine koja se takođe plaća uz potrošenu električnu energiju.

Upravo se čita:  Obavijest za sve koji ne posjeduju ACC tag: Uskoro nećete moći izaći na jednom naplatnom mjestu u FBiH

Kako su Nezavisne novine ranije pisale, onaj ko bude imao potrošnju od naprimjer 800 kilovata, 500 kilovata će mu se obračunavati po nižoj cijeni, a preostalih 300 kilovata po drugoj, uvećanoj.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo