Utorak, 22 lipnja, 2021

Ukidaju se administrativne barijere: Lakše do oružja u Republici Srpskoj

Nemojte propustiti

U Republici Srpskoj (RS) utvrđene su i izmjene i dopune Zakona o oružju i municiji, kojima se dodatno ukidaju administrativne barijere kada su u pitanju uslovi za nabavljanje oružja. Naime, brišu se odredbe koje su, kao jedan od uslova za nabavljanje oružja, propisivale pribavljanje uvjerenja da se protiv lica ne vodi prekršajni postupak.

Iz entitetske vlade je saopćeno da „navedene odredbe nisu ostvarile svoju svrhu u praksi, a istovremeno su građane izlagale dodatnom trošku“.

Pored navedenog, a kada je u pitanju oduzimanje oružja fizičkim osobama, ocijenjeno je da je predmetne odredbe potrebno drugačije definisati, prvenstveno iz razloga jer se u praksi pokazalo da se građanima koji su učinili prekršaj u određenim slučajevima i uredno platili novčanu kaznu, primjenom konkretnih odredaba, oduzimalo oružje koje je u mnogim slučajevima bilo porodično nasljeđe, trofej i slično.

S tim u vezi, predložena su određena zakonska rješenja koja će dati mogućnost Ministarstvu da cijeni određene slučajeve i svrsishodnost oduzimanja oružja, a to istovremeno neće uticati na bezbjednost osoba i imovine.

U tom bh. entitetu trebao bi biti uveden i novi prekršaj – neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira.

Predložen je, kako navode iz entitetske vlade, prvenstveno iz razloga jer se u proteklom periodu dešavalo da su u javnosti u RS i regionu objavljivani snimci i drugi dokazi o činjenju raznih prekršaja javnog reda i mira, s obilježjem nasilja, za koje su odgovorne službene osobe imale određena saznanja u trenutku činjenja ili neposredno nakon činjenja, ali nisu učinila ništa da bi učinioci prekršaja bili kažnjeni, a njihovo ponašanje ocijenjeno kao društeno neprihvatljivo i kažnjivo.

Ovaj novi prekršaj definisan je izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji je danas utvrdila entitetska vlada.

Predloženim zakonom, između ostalog, definiše se odgovornost za prekršaje ugostitelja kao preduzetnika, te preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira.

Vlada RS-a je usvojila Program rješavanja problema raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica za 2019. godinu, kojim se raspoređuju sredstva u iznosu od 6,3 miliona KM.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva: Čudi me ponašanje Draška Stanivukovića, rado ću gradonačelnici Sarajeva reći ono što misli svaki građanin RS

Čosić je poručio da će vrlo rado reći gradonačelnici Sarajeva ono što uvijek kaže i što misle građani bh....

Možda vas zanima i ovo