Utorak, 18 svibnja, 2021

Ukidaju se vize za Rusiju!

Nemojte propustiti

Privredni susreti Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije završeni su jučer, a bh. privrednici zadovoljni su dvodnevnom posjetom Rusiji i onim što je dogovoreno.

Ilustracija
Ilustracija

Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao nam je kako je jučer obavljeno niz aktivnosti, te da je Forum uspješno zatvoren.

– Potpisali smo sporazum o ukidanju viznog režima, dogovorili smo sastanak komisije za pripremu sporazuma o sprečavanju dvostrukog oporezivanja, razgovarano je o mogućnostima za bescarinski izvoz i uvoz roba, odnosno da nam ruska komora pomogne da, dok se to ne desi, dobijemo kontingente za izvoz nekih roba bez carina. Dogovorili smo i jaču saradnju njihove i naše komore i razgovarali o sporazumu o zapošljavanju, to jest obezbjeđivanju prava radnika koji rade u Rusiji, kazao je Vasić za Oslobođenje.

Naime, iz godine u godinu povećava se obim vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Ruske Federacije i evidentno je da je od 2010. godine značajno povećan uvoz iz Ruske Federacije, a to se može pripisati otpočinjanju rada Rafinerije Brod, dok izvoz BiH tokom posmatranog perioda bilježi blagi rast. Ako se iz pregleda uvoza izuzme stavka mineralnih goriva, BiH najviše uvozi mašine, aparate i mehaničke uređaje, kao i metale i njihove proizvode, dok najviše izvozimo farmaceutske proizvode, kožu, krzno, teksti, agroindustrijske proizvode, te mašine, aparate i uređaje.

– Prema podacima Centralne Banke BiH, Rusija je na četvrtom mjestu na listi zemalja najznačajnijih investitora u BiH, sa ukupnim iznosom od 1,19 milijardi KM. Učešće investicija iz Rusije u konstantnom je porastu. Prema privremenim podacima za prvih devet mjeseci 2012. godine, nova ulaganja iz Rusije su iznosila 245,2 miliona KM, što predstavlja učešće od 36,2 posto u ukupnom privremenom iznosu od 676 miliona KM, kazali su nam iz Agencije za promociju stranih investicija BiH.

Izvor: Oslobođenje

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo