Subota, 23 listopada, 2021

Ukidanjem carina na nelegirani aluminij povećati bh. izvoz za 55 miliona dolara

Nemojte propustiti

Zamjenici predsjedatelja Vijeća ministara BiH, državni ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović u utorak su, u središnjici Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, u cijelosti podržali inicijativu Uprave Aluminija d.d. Mostar za ukidanje carinske stope na nelegirani aluminij.

Riječ je o metalu kojega Aluminij koristi za pretapanje, rabeći plin kao jeftino gorivo, zahvaljujući čemu, bez potrošnje skupe električne energije, može podići svoju proizvodnju za čak 30 posto.

Kako toga metala nema u zemljama Europske unije i Cefte, nego na tržištu Ruske Federacije, koje podliježe carinskomu režimu, u postojećim je uvjetima posao neisplativ, priopćeno je iz Odjela korporativnih komunikacija Aluminija.

Prepoznajući golem potencijal Aluminijeva prijedloga, VTK BiH, na čelu s Brunom Bojićem, organizirala je okrugli stol s nizom ključnih aktera, kako bi tema do kraja bila artikulirana prije delegiranja službenoga dokumenta Vijeću ministara BiH.

– Ciljane suspenzije carina dobar su mehanizam razvitka izvozno orijentiranih tvrtki i postizanje međunarodne konkurentnosti njihovih proizvoda. Aluminij je jedna od najvećih bh. tvrtki i, prepoznajući benefite ove inicijative, podržavam usvajanje predloženoga rješenja – izjavio je ministar Šarović.

Ministar Bevanda, dajući potporu inicijativi, naglasio je kako predstoji nužan završni korak, a to je potpuno suglasje i na Vijeću ministara. Naime, najviše tijelo državne izvršne vlasti Odluku o ukidanju postojeće carinske stope na nelegirani aluminij može donijeti tek za 2018. godinu, s tim da je u mogućnosti već sada usvojiti privremenu mjeru za ostatak tekuće godine, što će od njih službeno zatražiti i predsjedništvo VTK BiH.

– Naš je posao prepoznati i pomoći valjane prijedloge za rasterećenje i razvitak domaćega gospodarstva, ali i posredovati u snaženju međunarodnih gospodarskih veza. U ovoj smo inicijativi prepoznali moćnu polugu za ubrzanje restrukturiranja poslovanja Aluminija, kao i za gotovo nemjerljiv financijski i socijalni benefit za BiH – izjavio je Bojić, nakon što je direktor Aluminija Mario Gadžić okupljenim ministrima, kao i predstavnicima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, bankarima i diplomatskomu osoblju zainteresiranih zemalja održao je prezentaciju o prednostima ukidanja te sada neaktivne carinske stope.

Gadžić je istaknuo kako od trenutno carinske stope nema nikakve koristi za državu, jer taj metal nitko u BiH ne uvozi.

– Ako dođe do ukidanja carine, Aluminij će uvesti 25.000 tona, podići svoju proizvodnju na nikada dosegnutih 180.000 tona, udvostručiti postojeću vanjskotrgovinsku razmjenu s Rusijom i osnažiti državni izvoz za 55 milijuna dolara. To je automatski pozitivan utjecaj na bilancu BiH, na državni porezni i mirovinski sustav, te na rast zapošljavanja i javne potrošnje – poručio je prvi čovjek Aluminija.

Inicijativu su podržali i predstavnici UNO-a BiH i grupacije metalne i elektro-industrije pri VTK, te zamjenik ruskoga veleposlanika u BiH Petr Frolov, kao i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio.

– Kao predstavnik vlasnika 12 posto Aluminijeva kapitala, mogu samo zahvaliti na ovolikoj potpori inicijativi koju Vlada RH vidi kao šansu za napredak koja ne smije biti propuštena – poručio je veleposlanik Del Vechio, čiji je kolega Petr Ivancov, ruski veleposlanik u BiH, već upoznao službenu Moskvu s Aluminijevom argumentacijom.

VTK BiH do kraja tjedna uputit će službeni zahtjev Vijeću ministara BiH za donošenje odluke o ukidanju carinske stope na nelegirani aluminij za 2018. godinu, ali odmah i privremene mjere o njezinoj suspenziji za ostatak tekuće godine, navodi se u priopćenju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo