Subota, 25 rujna, 2021

Ukoliko u Turskoj lobira za Izborni zakon BiH, Grabar Kitarović je na pogrešnom putu

Nemojte propustiti

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović će, prema pisanju tamošnjih medija, tokom posjete Turskoj lobirati za izmjene Izbornog zakona BiH.

Ona će, prema pisanju Dnevnik.hr, sa turskim predsjednikom Redžep Tajip Erdoganom razgovarati o stanju u našoj državi, upravo zbog njegovih bliskih veza s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Ukoliko su navodi hrvatskih medija tačni, predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac za Vijesti.ba kaže da je to pogrešan put i da od toga ništa neće biti.

“Nema nikakvog smisla razgovarati sa bilo kojim pojedincem, u smislu njegovog ličnog stava, ili sa bilo kojom državom, u smislu političkog ili bilo kojeg drugog odnosa, ili pak u smislu bilo kakvih personalnih veza, o tako krupnim pitanjima kao što je Izborni zakon jedne suverene države. Izborni zakon suverene države BiH mora se razmatrati isključivo u kontekstu evropskih standarda i evropskih vrijednosti, jer naša država želi da bude dio EU”, navodi Genjac.

On potcrtava da BiH stremi evroatlantskim integracijama i vrijednostima na tom putu, odnosno vrijednostima na kojima je uspostavljena EU, a to su, između ostalog, vrijednosti ljudskih prava, nediskriminacije, jednakog biračkog prava i slično.

To je, dodaje, propisano brojnim konvencijama koje su usvojene i koje su, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, nadređene Ustavu BiH.

“Dakle, sve ono što se tiče ljudskih prava i što je u vezi sa tim pravima, pa i integritet izbornog procesa i izborni proces u kontekstu ljudskih prava, mora se sagledavati isključivo u kontekstu evropskih vrijednosti, standarda i konvencija, kojima je to propisano. Ukoliko hrvatska predsjednica Grabar Kitarović želi da pomogne BiH, ona treba da testira u kontekstu evropskih standarda svi prijedloge koje se upućuju i ispostavljaju BiH u kontekstu Izbornog zakona. Ukoliko ti prijedlozi budu u skladu sa evropskim standardima, ona može pomoći da budu usvojeni, jer je sve drugo štetno za BiH”, pojašnjava Genjac u izjavi za Vijesti.ba.

Kao delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda, Genjac je za Vijesti.ba govorio i o očekivanjima od sjednice Predstavničkog doma 17. januara na čijem dnevnom redu će se naći HDZ-ov prijedlog izmjera Izbornog zakona BiH.

Genjac smatra da se radi o isključivom stavu poslanika koji su taj prijedlog uputili u parlamentarnu proceduru, te da ne postoji spremnost na kompromis.

“Prijedlog je upućen po hitnoj proceduru, prema metodi ‘uzmi ili ostavi’, na Domu naroda usvojen je preglasavanjem bošnjačkih delegata i kao takav dolazi u Predstavnički dom. Sa takvim isključivim odnosom, nimalo spremnim za kompromis, ali i zbog činjenice da je suprotstavljen Ustavu FBiH i evropskim konvencijama, ovaj prijedlog nije prihvatljiv i mislim da neće biti usvojen u Predstavničkom domu”, smatra Genjac.

On napominje da se podrška pomenutom predloženom zakonskom rješenju svela na poslanike HDZ-a BiH i SNSD-a.

“Zašto poslanici SNSD-a podržavaju taj prijedlog, to je za drugu, vrlo interesantnu analizu”, navodi Genjac u izjavi za Vijesti.ba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo