Petak, 17 rujna, 2021

“Ukoliko vaspitačica iz Srebrenice dobije otkaz jer nosi maramu, bit će prekršen Ustav BiH”

Nemojte propustiti

Ukoliko vrtić iz Srebrenice otpusti vaspitačicu samo zbog toga jer nosi maramu, bit će to kršenje međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, ali i zakona Bosne i Hercegovine, upozoravaju pravni stručnjaci, piše novinska agencija Patria.

Nekoliko roditelja djece srpske nacionalnosti potpisali su peticiju kojom traže smjenu vaspitačice Lejle Avdić iz vrtića Poletarac u Srebrenici, jer im smeta Lejlina marama! Boje se, naveli su, da će vaspitačica njihovoj djeci nametati svoje vjersko opredjeljenje.

Predsjednica komisije za slobodu vjera Islamske zajednice u BiH Đermana Šeta protivi se takvom pritisku roditelja iz Srebrenice, a za agenciju Patria je upozorila da ukoliko vaspitačica Avdić dobije otkaz samo zbog toga jer nosi hidžab, bit će, kaže, prekršena međunarodna konvencija koja garantuje slobodu vjere, ali i dva važna zakona Bosne i Hercegovine – državni zakon o slobodi vjera i Zakon o diskriminaciji.

– Nošenje hidžaba je vjerski propis, kojeg muslimanke, vjernice, nose bez obzira na njihovo formalno-pravno obrazovanje – objašnjava Šeta dodajući da hidžab svakako nose vjernice koje mogu raditi i kao vaspitačice u vrtiću ili biti kontrolorke leta kao što smo nedavno imali priliku vidjeti u slučaju prve bh. magistrice kontrole leta, a koja također nosi hidžab.

– Nošenje hidžaba vjernicama osigurali su međunarodni i domaći zakoni. Pa, zbog toga, sloboda vjere se može i spriječiti samo zakonom, ukoliko postoje valjani razlozi za to, odnosno ako ispoljavanje vjere ugrožava zdravlje, moral, javni red i prava i slobode drugih ljudi. Dakle, niko i ni na koji drugi način, osim zakon, ne može zabraniti ispoljavanje vjere drugim ljudima – dodaje Šeta.

Ukoliko, objašnjava Šeta konkretan slučaj, ima sumnje da vaspitačica Avdić zaista nameće svoje vjerske stavove učenicima, onda je potrebno pokrenuti disciplinski postupak protiv nje, koji će pokazati da li su te sumnje opravdane ili ne, piše Patria.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasti Republike Srpske najavljuju da će 2022. godine samostalno provesti izbore

Republička komisija RS može provoditi određene aktivnosti u izbornom procesu samo ako joj te ovlasti prenese Centralna izborna komisija...

Možda vas zanima i ovo