Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Ukradeni laptop snima nove vlasnike: Nećete vjerovati gdje se nalazi

Nemojte propustiti

Laptop je pronađen u Iranu a novi vlasnici nisu znali da je ukraden.

ukradeni laptop 2Nakon što je grafičkom dizajneru Domu del Tortu iz Londona ukraden laptop, bio je uvjeren da će ga ubrzo naći zbog programa za praćenje koji se u njemu nalazio.

No, iako je program funkcionirao odlično, situacija je u praksi izgledala znatno drugačije. Naime, lokacija koju pokazuje je ni više ni manje nego Teheran u Iranu.

Šest sedmica nakon što je laptop ukraden, počeo je slati “špijunske” slike natrag.

Program za praćenje zove se Hidden App koristi ugrađenu kameru kako bi pravom vlasniku otkrio ko koristi laptop i na kojoj se lokaciji nalazi, prenosi Index.

Tako je del Tortov Apple MacBook Pro počeo slati slike porodice kod koje se nalazi i njihovog svakodnevnog života. Kontaktirao je policiju, no oni su bespomoćni zbog odnosa zapadnog svijeta i Irana.

ukradeni laptop 1Ipak, del Torto nije stao na tome i otvorio je blog sa slikama “Domov laptop je u Iranu” gdje je stavljao slike koje mu je laptop svakodnevno slao.

Kako se internetom sve širi brzinom munje, slike su došle do samih novih vlasnika laptopa koji su užasnuti shvatili da se radi ukradenoj stvari.

Ipak, del Torto je odlučio pokloniti im laptop i obećao je da će ukloniti sve slike s interneta.

(Index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo