Utorak, 19 listopada, 2021

Ukrajina će zatražiti vojnu podršku Njemačke

Nemojte propustiti

merkelporosenko

Poroshenko se nada da će od Berlina dobiti defanzivnu vojnu pomoć kako bi se odbranila od proruskih separatista u Ukrajini

Predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko izjavio je da će od Njemačke zatražiti vojnu podršku vladinim snagama koje se bore protiv proruskih separatista na istoku zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

U razgovoru za njemački dnevni list “Bild” Poroshenko je rekao da će tokom razgovora sa njemačkim liderima u Berlinu kasnije danas zatražiti vojnu pomoć.

“Realnost je da sporazum o prekidu vatre ne funkcioniše. Minsk je za nas nada, ali nije realan”, izjavio je predsjednik dodavši da je Ukrajini potrebno više pomoći kako bi se bila u stanju braniti i bolje zaštiti svoje vojnike.

“Trebaju nam radari, bespilotne letjelice, komunikacijski i uređaji za vidljivost noću. Ne radi se o oružju za napad”, naglasio je.

– Raspoređivanje američkih trupa

Poroshenko je optužio proruske separatiste za kršenje sporazuma o prekidu vatre potpisanog u Minsku 12. februara i naveo da je od tada 68 ukrajinskih vojnika ubijeno, a 380 ih je ranjeno.

Također je iznio tvrdnju da regularna ruska vojska podržava separatiste u regionu, što Moskva negira.

Pentagon je prošle sedmice javio da su Sjedinjene Američke Države poslale tešku artiljeriju u Latviju, te da će američki vojnici biti raspoređeni na Baltik ove sedmice.

Američka pošiljka sastoji se od 750 vojnih tenkova, helikoptera i druge teške artiljerije, a pridružuje joj se 3.000 vojnika od kojih se očekuje da otputuju u region ove sedmice zbog tromjesečne obuke sa NATO saveznicama u Estoniji, Latviji i Litvaniji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj sa svojim španskim kolegom Joseom Manuelom Margallom prošlog utorka izjavio da rastuće prisustvo vojske blizu granice sa Rusijom ne doprinosi obnovi povjerenja sa NATO-om.

– Destabilizovana Ukrajina

Britanski premijer David Cameron izjavio je 24. februara da će brojni britanski vojnici koji se bave obučavanjem biti poslani kako bi asistirali ukrajinskoj vladi.

Cameron je zakonodavnom odboru u Donjem domu naroda Velike Britanije rekao da će 75 vojnih trenera pomoći Kijevu, uključujući obuku pješadije i obavještajne analize, te pozvao Evropsku uniju da pooštri sankcije uvedene Rusiji i proruskim separatistima.

Ukrajina i evropski lideri optužuju Rusiju za podržavanje sukoba u Ukrajini u vidu slanja oružja i municije separatistima, dok Rusija tvrdi da SAD i EU namjerno destabilizuju Ukrajinu kako bi proširile svoj utjecaj u Istočnoj Evropi kroz djelovanje NATO-a.

Više od 6.000 ljudi izgubilo je živote u sukobu između ukrajinskih snaga i proruskih separatista od aprila prošle godine, podaci su Ujedinjenih nacija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo