Petak, 25 lipnja, 2021

Ukrajina: Janukovič se vratio s bolovanja, protesti se nastavljaju

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič vratio se na posao u ponedjeljak nakon što je četiri dana proveo na bolovanju dok politička opozicija vrši pritisak za daljnje ustupke i okončanje dvomjesečnih sukoba protiv njegove vladavine.

– Vratio se na posao – rekao je glasnogovornik predsjednika.

Janukovič pokušava pronaći način da izbjegne sukob s hiljadama demonstranata koji su preuzeli kontrolu nad centrom Kijeva u protestima koji s vremena na vrijeme prerastu u nasilne sukobe između radikala i interventne policije.

Najmanje šest osoba je ubijeno, prenio je Reuters.

Janukovičev prvi zadatak nakon povratka s bolovanja, za koje mnogi smatraju da je bio taktički potez dobijanja na vremenu, predstavlja imenovanja novog premijera koji treba zamijeniti Mikolu Azarova.

Azarov je podnio ostavku 28. januara nakon pritiska protestnog pokreta.

Janukovič je napravio nekoliko ustupaka kada je prošle sedmice odobrio povlačenje nedavno donesenog antiprotestnog zakona i ponudio uslovnu amnetsiju aktivistima koji su pritvoreni tokom nemira.

Međutim, lideri opozicije, koji uživaju veliku podršku Evropke unije i SAD, vrše pritisak u ponedjeljak da im se odobre dodatni ustupci.

Ukrajinski parlament treba održati sjednicu u utorak, a opozicija traži širu amnestiju prema kojoj će svi pritvoreni biti oslobođeni.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo