Subota, 4 prosinca, 2021

Ukrajina na ivici građanskog rata, pale nove žrtve

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Ukrajina je i dalje je na ivici građanskog rata, a danas su pale nove žrtve oružanih sukoba, dok je opozicija istovremeno najavila osnivanje Nacionalne garde, javlja Tanjug.

Situacija je pod budnim okom međunarodne zajednice koja najavljuje pomoć u pronalaženju mirnog rješenja, ali i sankcije protiv kijevskog rukovodstva, prenijele su agencije.

Jedan policajac je poginuo, a najmanje šest osoba je ranjeno u Kijevu prilikom oružanog sukoba oko prevlasti nad zgradom Ministarstva poljoprivrede. Kako prenose ruski mediji, policajac je podlegao od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem tokom ukazivanja ljekarske pomoći.

Prvi izabrani predsjednik nezavisne Ukrajine Leonid Kravčuk upozorio je poslanike Vrhovne Rade da se zemlja nalazi na ivici građanskog rata i pozvao poslanike da se uključe u traženje rješenja za izlaz iz krize.

“Ovo je revolucija i dramatična situacija u kojoj moramo postupiti s najvećom odgovornošću”, rekao je Kravčuk, čiji govor su poslanici pozdravili ovacijama.

U Radi se danas raspravlja o zakonu o amnestiji koji bi trebalo da obuhvati oko 200 učesnika protesta koji su uhapšeni tokom demonstracija.

Vlast je zatražila od opozicije da kao uslov za usvajanje zakona prekine demonstracije i raziđe se sa ulica i trgova, što je lider Slobode Oleg Tjagnibok odbio rekavši da je to “neprihvatljio”.

Parlament je usvojio prijedlog kojim je predviđeno privremeno puštanje na slobodu osoba čije je zdravstveno stanje ugroženo, što bi moglo da se odnosi i na bivšu premijerku Juliju Timošenko koja služi višegodišnju kaznu zatvora.

Pred današnju vanrednu sjednicu parlamenta lider opozicione partije UDAR Vitalij Kličko izjavio je da će predstavnici opozicije na zasjedanju Vrhovne Rade tražiti potpunu promjenu vlasti i vanredne predsjedničke izbore.

Demonstranti u nacionalnoj gardi

Proglas o formiranju Nacionalne garde u koju su dobrodošli svi koji polože zakletvu da će služiti ukrajinskoj naciji dodatno je podigla tenzije i nagovijestila u kom smjeru bi mogao da se razvija konflikt.

Još nije poznato ko rukovodi gardom niti kakvi su njeni zadaci, ali u njen sastav su već stupili demonstranti sa Trga nezavisnosti u Kijevu, kozaci i članovi radikalnog pokreta Desni sektor.

(Radiosarajevo.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo