Srijeda, 8 prosinca, 2021

Ukrajina: Policija uklanja kamp demonstranata, jedna osoba poginula

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Ukrajinska policija razbija barikade i hapsi demonstrante, izbili su novi sukobi u kojima su dvije osobe ubijene.

Ukrajinske snage bezbjednosti su u utorak ujutro razbile barikade koje su postavili demonstranti u Kijevu, poslije čega su izbili sukobi.

Reporter Al Jazeere Ivan Ćorkalo izvijestio je da su u sukobima dvije osobe izgubile život i da se očekuje izjava medicinskog centra.

Policija je u ranim jutarnjim satima krenula razbijati barikade i hapsiti demonstrante, zbog čega su izbili novi sukobi.

Demonstranti su bacali kamenice i “Molotovljeve koktele” na policiju, koja je odgovorila suzavcem i dimnim bombama, navodi agencija Interfaks, dodajući da je nekoliko osoba privedeno.

Istovremeno, medicinska služba ukrajinskog protestnog pokreta u Kijevu je saopćila da je jedan demonstrant, na kog je policija pucala iz snajpera, preminuo, prenijela je agencija AFP.

Ta služba je dodala da je još jedna osoba poginula kada je pala sa vrha svečanog ulaza nogometnog stadiona Dinamo Kijev.

Kako izvještava Russia Today, ambulantna kola pristižu na mjesto sukoba, a policija preko razglasa poziva demonstrante da se raziđu i da se ne sukobljavaju sa snagama bezbjednosti.

Ukrajinski demonstranti i snage sigurnosti tokom noći sa ponedjeljka na utorak su se sporadično sukobljavali u centru Kijeva, ali situacija je bila mirnija nego prethodne dvije večeri.

Demonstranti su povremeno bacali kamenice i “Molotovljeve koktele”, na policiju koja je odgovorila suzavcem i svijetlećim granatama, navodi agencija Tanjug.

Međutim, sporadični sukobi su bili mnogo blaži nego prethodne dvije noći, kada je povrijeđeno na stotine ljudi, izvijestio je AFP.

Grupa pravoslavnih svećenika koji podržavaju proteste stajala je s krstovima u rukama na “ničijoj zemlji”, između barikada demonstranata i redova policije, u očiglednom pokušaju da spriječe eventualni pokušaj rastjerivanje demonstranata.
Istaknuti ukrajinski aktivista i novinar Igor Lucenko, koga su u ponedjeljak ujutro nepoznate osobe otele iz bolnice i ostavile u šumi van Kijeva, objavio je da je dobro i da se nalazi na sigurnom mjestu.

Iznenadni nestanak Lucenka tokom ranih jutarnjih sati izazvao je zabrinutost kod pripadnika opozicije, koji već više od dva mjeseca protestiraju u centru Kijeva protiv predsjednika Viktora Janukoviča, prenijela je agencija AFP.

Lucenko je na svom nalogu na Facebooku, nakon što je oslobođen, napisao da je zaista bio kidnapiran iz kijevske bolnice, kao i da su ga otmičari nešto kasnije oslobodili u jednoj šumi.

Autentičnost tog posta je potvrdila Lucenkova partnerka, aktivistkinja Marija Lebedeva.

“Danas sam se najmanje tri puta oprostio od života, ali sada je sve u redu”, napisao je Lucenko i dodao: “Izvukao sam se iz šume u kojoj su me ostavili moji kidnaperi i sada sam dobro raspoložen. Nije se desilo ništa ozbiljno, ali je bilo veoma teško, u psihičkom i fizičkom pogledu, provesti 15 sati s otmičarima.”

Aktivista je naveo da su ga iz bolnice, gdje je doveo jednog demonstranta povrijeđenog u sukobu s policijom, izvela deseterica muškaraca.

S njim je kidnapiran i povrijeđeni aktivista Jurij Verbicki, za kojeg se i dalje ne zna gdje se nalazi.

Nakon kidnapiranja, Lucenka su otmičari jedno vrijeme držali u garaži, a zatim ga odveli u šumu, gdje su mu rekli da klekne pored drveta i pomoli se, što je trebalo da ga navede da pomisli da će biti pogubljen.

Tada su otmičari pobjegli, a Lucenko je, prema svojim riječima, jedva našao put iz šume, pri čemu se nekoliko puta gotovo onesvijestio.

Njegov nestanak je izazvao veliki strah među ukrajinskim aktivistima, budući da ih je ovaj slučaj podsjetio na brutalnu otmicu i ubistvo osnivača lista Ukrajinska pravda Georgija Gongadzea u jednoj šumi u blizini Kijeva 2000. godine.

(Al Jazeera Balkans, agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo