Utorak, 17 svibnja, 2022

Ukrajinci pristali na ruske zahtjeve? Oglasio se šef pregovaračkog tima Rusije: Evo o čemu je riječ

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Govoreći o ruskoj agresiji, Medinski kaže kako je Rusija “morala pokrenuti vojnu operaciju zbog postojanja nepobitnih dokaza ukrajinskog planiranja ofanzive na Donbas”.

Vladimir Medinski, šef ruskog pregovaračkog tima i jedan od savjetnika Vladimira Putina, danas je komentarisao jučerašnje pregovore ukrajinsko-ruskih delegacija u Istanbulu.

On kaže da su Ukrajinci jučer, po prvi put, dali konkretne prijedloge Ruskoj Federaciji, te su suštinski pristali na osnovne zahtjeve ruske strane.

– Vlasti Kijeva su jučer, prvi put od pregovora, izjavile da su spremne za pregovore s Rusijom. Predali su nam na papiru fiksirane principe mogućeg budućeg sporazuma koji predviđa obijanja ulaska u NATO, bezblokovski status Ukrajine, odricanje od nuklearnog ružja i drugog oružja masovnog uništenja. U suštini, pristali su na fundamentalne zahtjeve Ruske Federacije, rekao je Medinski.

On je potvrdio priču ukrajinskih pregovarača, koji su ranije kazali da su ruskoj strani dali prijedlog prema kojem u Ukrajini ne bi bilo baza stranih vojnih trupa.

Medinski je, također, rekao da bi se vojne vježbe u Ukrajini organizovale uz saglasnost država garanta sporazuma, među kojima bi se nalazila i Rusija.

Govoreći o ruskoj agresiji, Medinski kaže kako je Rusija “morala pokrenuti vojnu operaciju zbog postojanja nepobitnih dokaza ukrajinskog planiranja ofanzive na Donbas”.

– Postoje nepobitni dokazi da je Kiejv planirao ofanzivu na Donbas u bliskoj budućnosti. Onda bi Rusija ionako morala da se zauzme za desetine hiljada ruskih državljana koji žive tamo. Pod ovim uslovima, bili smo primorani pokrenuti vojnu operaciju, kazao je on.

Poručuje kako je Rusija još 2014. godine Ukrajini postavila zahtjeve kada je riječ o sigurnosnoj oblasti.

– Rusija je nudila pregovore, sklapanje raznih sporazuma koji su trebali garantovati i sigurnost Ukrajine i zaštitu ruskih nacionalnih interesa. Sv ti zahtjevi su godinama ignorisani. NATO je također u Ukrajini godinama stvarao antirusko uporište. Zbog toga, ulazak Ukrajine u NATO i stvaranje vojnih baza saveza na teritoriji Ukrajine, izgledalo je kao rješeno pitanje, ističe Medinski.

Ponovio je svoj raniji stav po pitanu ukrajinske strane, odnosno onog dijela u kojem je rekao kako su Ukrajinci jučer prvi put pokazali spremnost da ispune niz uslova kako bi u budućnosti normalizovali odnose s Rusijom.

– Ukrajinska strana je jučer prvi put u pisanoj formi zabilježila spremnost da ispuni niz važnih uslova za izgradnju normalnih i nadam se dobrosusjedskih odnosa s Rusijom u budućnosti, zaključio je on.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kalabuhov izjavom naljutio Izetbegovića, lider SDA poručio ruskom ambasadoru: Drsko je to što radi

Izetbegović je izjave ruskog ambasadora nazvao flagrantnim i drskim miješanjem u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Bakir Izetbegović, predsjednik SDA,...

Možda vas zanima i ovo