Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Ukrajinska kontraofanziva napreduje, Rusi priznali: “Povukli smo se iz dva važna grada”

Nemojte propustiti

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su se ruske snage povukle iz Izyuma i Balaklije.

Ukrajinske vlasti su saopštile kako su ponovno zauzele grad Kupyansk. Državna sigurnosna služba je na Twitteru objavila fotografije grupe vojnika okupljenih oko oklopnog vozila.

“Kupyansk je uvijek bio i uvijek će biti ukrajinski. Oslobodit ćemo našu zemlju do posljednjeg centimetra. Idemo dalje! Slava Ukrajini!” napisala je.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su se ruske snage povukle iz Izyuma i Balaklije.

Ministarstvo je u saopštenju, koje je objavio državni medij RIA Novosti, navelo kako je donesena odluka o “pregrupiranju ruskih trupa stacioniranih u regijama Balaklije i Izyuma te pojačavanju snaga u Donjecku kako bi se postigli navedeni ciljevi specijalne vojne operacije i oslobodio Donbas”.

Dodalo je da je organiziran niz “aktivnosti kojima se odvraćala pažnja kako bi se prikrile prave misije trupa i omogućilo povlačenje”.

Proruski čelnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Danil Besonov napisao je na svom Telegram kanalu da su se ruske trupe povukle iz Izyuma i nekoliko drugih naselja u Harkivskoj oblasti, prenosi Kyiv Independent.

Na proruskim Telegram kanalima se pojavljuju informacije da ukrajinske snage kontroliraju polovinu Kupyanska. Ukrajinski izvori su za rusku podružnicu BBC-ja rekli da je grad oslobođen.

BBC također izvještava da na proruskim kanalima piše da su ruske trupe napustile Izyum. Drugi kanali javljaju da su ukrajinske trupe već u središtu grada.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo