Utorak, 17 svibnja, 2022

Ukrajinski pregovarač: Otvoreni smo za model po kojem ne ulazimo u NATO

Nemojte propustiti

Najveći kamen spoticanja pregovaračkim delegacijama je Krim i dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine na kojima Rusija insistira da budu priznate.

Ruski i ukrajinski pregovarači bi trebali u ponedjeljak održati treći krug pregovora o uspostavljanju mira u Ukrajini i prekidu ruske invazije, a jedan od uslova Rusije je da NATO trupe ne ulaze u Ukrajinu.

Glavni ukrajinski pregovarač David Arakhami je govorio za Fox News o toku razgovora prilikom čega je kazao da Ukrajina neće praviti kompromise kada je riječ o teritorijalnom integritetu države, ali da su voljni pregovarati o ruskom problemu s NATO-m u ovoj državi.

Delegacije su imale dvije runde pregovora do sada. Prvi put nije postignut nikakav dogovor, a drugi put je rečeno da će se borbe oko Mariupolja prekinuti dok civili ne napuste grad, međutim to se nije desilo.

Pregovarač ističe da je teško, ali da dvije grupe slušaju jedna drugu te da pokazuju određeni napredak. Najveći kamen spoticanja pregovaračkim delegacijama je Krim i dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine na kojima Rusija insistira da budu priznate. Arakhami navodi da tu nije riječ o politici ili diplomatiji, nego da to jednostavno nije prihvatljivo ukrajinskom narodu.

Ne znaju kako će prevazići tu barijeru, ali je razgovor o ne-NATO modelu itekako moguć.

“Spremni smo razgovarati o nekim ne-NATO modelima. Na primjer, mogle bi postojati direktne garancije naše sigurnosti različitih zemalja poput SAD-a, Kine, Velike Britanije, možda Njemačke i Francuske, ali ne i NATO-a. Otvoreni smo za razgovor o takvim stvarima u širem krugu, ne samo u bilateralnim razgovorima s Rusijom, nego i s drugim partnerima”, rekao je Arakhami.

Inače, riječ je o ne-NATO modelu koji je SAD dodijelio vladama bliskih savezničkih država koje imaju strateške odnose sa oružanim snagama SAD-a, ali nisu članice Alijanse. Njihov status ne uključuje međusobni dogovor o odbrani, ali donosi različite vojne i finansijske prednosti tim zemljama.

Arakhami je govorio i o tome kako je bilo pregovarati dok mu je rodni grad pod opsadom, kao i o tome da je iznenadio svjetsku javnost jer na pregovore dolazi u majici i s kačketom na glavi. O svemu tome čitajte na Fox News.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zahiragić nakon neugodnog gostovanja kod Hadžifejzovića: ‘Emisija je potpuno propala, trebao sam ustati i napustiti je…’

U toku gostovanja, Mašić i Zahiragić su urlali jedan na drugog, te je sve zamalo završilo fizičkim obračunom. U Centralnom...

Možda vas zanima i ovo