Subota, 23 listopada, 2021

Ultimativni špijun: Facebook zna sve o nama

Nemojte propustiti

Društvene mreže promijenile su način na koji se odnosimo prema privatnim podacima. Facebook je jedna od mreža koja skuplja gomile podataka o svojim korisnicima.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Koliko podataka zapravo imaju o svakome ko ima profil, najbolje pokazuje Facebook Graph Search koji za pretraživanje koristi naše interese, zajedničke prijatelje ili druge dodirne tačke među korisnicima.

Nedavno je jedna greška u Facebookovom protokolu otkrila koliko podataka zapravo Facebook ima o nama i kako ih koristi.

Facebook ima mogućnost da uploadujete podatke o svojim prijateljima na svoj profil i potom ih skinete kao svojevrstan adresar.

U načelu, sve ono što vi uploadujete trebalo bi biti dostupno samo vama i nikome drugome. Međutim, zbog greške koja je pogodila oko šest miliona korisnika, Facebook je u adresare ubacivao i podatke koje su, o osobama iz vašeg adresara, na svoje profile uploadali drugi korisnici.

U prijevodu – ako ste vi od svog prijatelja imali samo e-mail adresu, a neko drugi je imao broj telefona, prilikom skidanja adresara dobili su i jedno i drugo.

Zapravo, Facebook o svakome od nas ima popriličan dosje s velikom količinom privatnih podataka. Nisu u pitanju samo ime i prezime, datum rođenja, adresa i broj telefona.

Tu su i naši kontakti, check-inovi pomoću kojih je moguće rekonstruirati naše kretanje, različite prepiske putem Facebook Messengera i maila, fotografije, videosnimci, naši interesi, a u nekim slučajevima i brojevi kreditnih kartica.

Facebook je u međuvremenu popravio grešku i sad do podataka koje je uploadao jedan korisnik može doći samo taj korisnik.

Ali, ostaje problem što Facebook skuplja podatke, povezuje ih i stvara dosjee o svojim korisnicima i onima koji to nisu, a da korisnici ne mogu utjecati na sadržaj tih dosjea.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo