Utorak, 6 prosinca, 2022

Umalo izbila svađa nakon izbora pape: Franjo odbio zlatni križ i rekao: ‘Stavite si ga vi oko vrata!’

Nemojte propustiti

Novoizabrani papa Franjo svoj je prvi radni dan pontifikata započeo prilično rano. Sinoć se nije dugo zadržao na večeri sa 114 kardinala koji su ga izabrali te se ranom zorom tiho išuljao iz Vatikana kako bi se pomolio. Ono što je nazanimljivije je činjenica da je već u prvih nekoliko sati pontifikata pokazao svoj karakter.

Papa

Prema pisanju talijanskog Il Messaggero novi papa je u samo nekoliko sati svojim postupcima već pokazao svoj karakter. Naime, kada mu je monsinjor Guido Marini, predložio da stavi zlatni križ oko vrata prije nego se pojavi pred vjernicima, Papa mu je odgovorio: “Stavite si ga vi oko vrata. Ja ću zadržati svoj križ, koji sam dobio kada sam postao biskup. Željezni križ.”. Također, Papa je odbio zaštitare riječima kako “nije bespomoćan”, prenosi hrvatski Index.

 
Puljić: Izabrali smo papu koji je blizak s ljudima koji pate

kardinal-puljicKardinal Puljić nije isključio mogućnost da papa Franjo posjeti BiH i ove krajeve ”ukoliko mi i u Crkvi, ali i u državi, budemo smatrali potrebnim da ga pozovemo”

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić koji je, među 115 kardinala iz cijelog svijeta, učestvovao u konklavama za izbor pape Franje za novog poglavara Rimokatoličke crkve, izjavio je danas u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija (AA) da mu je drago da je po drugi put mogao biti uključen u izbor pape.

”Ovaj izbor je bio specifičan. Jer, na neki način je izazvao interes cijelog svijeta radi odstupanja pape Benedikta XVI. Kroz nekoliko dana smo ozbiljno analizirali stanje Crkve što je, na neki način, dovelo do toga da naš izbor ne traje dugo. Tražili smo čovjeka koji je u prvom redu istinski upoznat s teologijom Crkve, antropologijom Katoličke crkve, odnosno kršćanstva, a onda, na poseban način, koji ima iskustvo odgoja, iskustvo pastira i iskustvo blizine s ljudima koji su siromašni. Zato naš izbor nije bio na neki način dug jer je profil pape brzo iskrsnuo na površinu i zato je naš izbor brzo završio. Izabrali smo čovjeka”, kazao je kardinal Puljić u telefonskom razgovoru iz Vatikana za agenciju Anadolija.

Kardinal Puljić je pojasnio da ”smo time pokazali da Crkva nije vezana za jedan kontinent, za jedan narod”

”Crkva je za cijeli svijet. Ovaj papa je izabrao upravo ime Franjo. Time je htio pokazati da će i on, poput Franje Asiškog, biti glas i navjestitelj Evanđelja. To je prvi zadatak novoga pape, da cijela Crkva krene snažnije na putu evangelizacije. I da vjerodostojnije svjedoči ono što naviješta”, napomenuo je.

Puljić je kazao da je vrlo iznenađen da je cijeli svijet s toliko pažnje pratio odlazak Benedikta XVI, kao i očekivanje izbora novog pape.

”Bili smo jako zbunjeni velikim interesom cijeloga svijeta što su očekivali novoga papu”, rekao je poglavar Katoličke crkve u BiH.

Inače, kardinal Puljić se kratko susreo s novim papom Franjom koji ga je prepoznao, a sjetio se i prostora s kojih kardinal Puljić dolazi.

”Čim sam ga pozdravio spomenuo je upravo: ”Vi dolazite iz trpeće Crkve”. Dakle, zna za naše poteškoće koje smo proživjeli u ratu i poslije rata. Taj osjeća blizine s ljudima koji pate, to će biti jedna snažna poruka ovoga pape. Taj papa poznaje već naše katolike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, jer mnogi Hrvati žive u Argentini. I on se sa njima susreo. Susreo se sa pastirima tih zajednica. A na poseban način i moji susreti s njime, kroz nekoliko kardinalskih susreta, bili su vjerojatno njemu zapeli za oko dok me je zapamtio. Ne samo mene kao osobu nego i stanje naše Katoličke crkve”, rekao je kardinal Puljić.

Na pitanje može li se očekivati dolazak novog pape u BiH i ove krajeve, kardinal Puljić nije isključio tu mogućnost.

”Ne znam kako će se postaviti ovaj papa. U našim razgovorima u kongregacijama prije izbora pape stavili smo naglasak na to da njegovo putovanje nije toliko nužno, ali je dobro došlo. Tako da neće biti učestalih putovanja. A gdje bude, bit će znakovito. Ukoliko mi i u Crkvi, ali i u državi, budemo smatrali potrebnim da ga pozovemo, ne samo formalno nego istinski, onda itekako vjerujem da će on odgovoriti”, pojasnio je Puljić.

Relativizam i sekularizam

Govoreći o tome u kojem pravcu bi se u budućnosti trebala kretati Katolička crkva, Puljić je naglasio nekoliko obaveza.

”Ne znam što će novi papa pouzimati, ali zna što smo mi razgovarali kada smo razmišljali o potrebi Crkve u provođenju Koncila, o novoj evangelizaciji, o formaciji svećenika, o uvođenju jedne zdrave discipline u Crkvi, o formaciji obitelji, o svetosti braka, antropologiji koja je, dakako, nagrižena ovim relativizmom i sekularizmom. Gdje se, ipak, ruši naravni zakon i gdje smo mi stavili naglasak na to da to treba sačuvati i navještati ispravnu antropologiju. A onda na poseban način je potrebno i u javnom životu snažnije izgrađivati javno mijenje na principima vjere i morala”, dodao je.

Priznanje Međugorja

Upitan da li bi papa Franjo mogao priznati Međugorje budući je bilo nagovještaja da će to učiniti odlazeći papa Benedikt XVI, Puljić je istakao da će se nastaviti ”svi poslovi koji su se do sada radili”.

”Fenomen Međugorja je u procesu razmatranja. Tu ulogu ima Komitet, odnosno Komisija koja to razmatra. Kad Komisija sve razmotri i onda svoju analizu dostavi Kongregaciji za nauk vjere, Kongregacija za nauk vjere predat će papi da donese konačnu odluku”, tvrdi kardinal Puljić.

Poruka vjernicima

Na kraju, kardinal Puljić je posebnu poruku uputio katolicima u BiH:

”Želim im zahvaliti jer je možda ovaj izbor pape posebno bio popraćen molitvom. Želim svima zahvaliti na toj molitvi i ohrabriti da ustrajemo u molitvi za ovog papu, da on hrabro može biti kormilar Petrove lađe, odnosno hrabri pastir u ovim vremenima”.

 

(Bh-index/AA)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kratko i jasno: O samitu u Tirani odlučuje Predsjedništvo BiH, ne Dodik

Predsjedništvo BiH je na prvoj sjednici 30. novembra jednoglasno prihvatilo poziv za sudjelovanje na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će...

Možda vas zanima i ovo