Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Umjesto zarade od sedam miliona KM godišnje: Ruši se dio po dio sarajevskog ratnog tunela

Nemojte propustiti

Ratni tunel DB nezaobilazna je lokacija za sve turiste koji dolaze u posjetu našem gradu.

Međutim, potencijal ove turističke destinacije nije u potpunosti iskorišten jer je samo jedan dio otvoren za posjetioce, dok se većina jedinog izlaza iz grada tokom opsade Sarajeva nalazi u jako lošem stanju, piše danas Oslobođenje.

Prema riječima Nurudina Džihe, direktora Fonda memorijala Kantona Sarajevo koji upravlja ratnim tunelom, uskoro bi trebalo uslijediti raspisivanje međunarodnog tendera za izradu idejnog rješenja za obnovu ratnog tunela.

– Kuća na ulazu u tunel sa dobrinjske strane urušila se i prije mjesec dobili smo 30 hiljada KM. Međutim, to nije dovoljno i mi ćemo poslati dopis Vladi Kantona Sarajevo da nam da saglasnost da ta sredstva utrošimo za konzervaciju.

607_20130731123154_31.7_tunelspasaTo bi značilo da skinemo krov i sve ostalo do prve ploče kako bismo ga zaštitili. Mi ne znamo šta će biti sa tim objektom kada se napravi idejno rješenje jer će se on možda rušiti. Sad smo u fazi priprema da se raspiše tender za idejno rješenje za sanaciju DB tunela, kaže Džiho.

Posjeta tunelu, prema riječima Džihe, prilično je dobra.

– Do kraja jula od ulaznica smo u budžet Kantona Sarajevo uplatili 390 hiljada maraka. Iduće godine bismo trebali prikupiti sredstva i završiti amfiteatar sa muzejskom postavkom. Također, imamo idejno rješenje muzeja topova na Žutoj tabiji sa kafe-slastičarnom.

Već tri godine radimo na tome da dovedemo Fond memorijala u poziciju da zarađuje između četiri i sedam miliona KM godišnje i da ih uplaćuje u budžet Kantona. Također, napravili smo idejno rješenje i džamije na Igmanu i kad dođu turisti i obiđu amfiteatar u kompleksu tunela, proveli bismo ih muzejom Alije Izetbegovića, Žutom tabijom… Želimo da osmislimo brend, da turisti idu na ture od kojih ćemo zarađivati, naglašava Džiho.

(Source.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo