Subota, 1 listopada, 2022

Umrla kraljica Elizabeta II, britanskim kraljevstvom vladala je 70 godina

Nemojte propustiti

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je danas u 96. godini, saopštila je Bakingemska palata.

Elizabeta je rođena u Londonu i bila je najstarija kćerka vojvode i vojvotkinje od Jorka, kasnije kralja Džordža VI i kraljice Elizabete. Njen otac postao je kralj nakon abdikacije svoga brata Edvarda VIII 1936. godine, a samim tim je ona postala nasljednica prestola.

lizabeta je naslijedila prijestol 6. februara 1952. godine i postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona.

Njeno krunisanje održano je sljedeće godine i bilo je prvo koje je prenošeno na televiziji.

Broj Elizabetinih kraljevstava se mijenjao u periodu od 1956. do 1992, kako su neke teritorije dobijale nezavisnost, a neka kraljevstva su postale republike.

Kraljica Elizabeta bila je udata za princa Filipa i sa njim je dobila četvoro djece – prinčeve Čarlsa, Endrjua, Edvarda i princezu Anu. Podsjetimo, princ Filip preminuo je u aprilu 2021. godine.

Kraljica Elizabeta II ponijela je bila i titulu najstarijeg vladajućeg monarha na svijetu i najdugovječnijeg britanskog monarha. Dana 9. septembra 2015. oko 18.30 sati po centralnoevropskom vremenu postala je britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo