Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Umrla Madeleine Albright

Nemojte propustiti

Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka SAD-a, koja je pomogla u vođenju spoljne politike Zapada nakon Hladnog rata preminula je u 84. godini.

Albright je jedna od kreatora vanjske politike SAD-a prema zemljama Zapadnog Balkana, ponajviše Bosni i Hercegovini u vrijeme i nakon okončanja rata.

Albright je prilikom posjete opsadnom Sarajevu 1994. godine, ispred tadašnje Američke ambasade izjavila: “Ja sam Sarajka!”, te svesrdno nastavila podržavati mir u Bosni i Hercegovini i regionu, i u godinama koje su uslijedile.

Upravo se čita:  Trenutna situacija u Njemačkoj: "Za pristojan život nisu nam dovoljna ni dva posla"

Bivša američka državna sekretarka u centru Sarajeva je 2020. godine dobila spomenik u znak zahvalnosti za angažman tokom agresije na BiH.

Također će u historiji ostati upamćena kao političarka koja je učestvovala u kreiranju vanjske politike Zapada nakon Hladnog rata.

Njena smrt je potvrđena u emailu upućenom osoblju Albright Stonebridge Group, globalne strateške firme koju je osnovala. Krajem prošle godine Madeleine Albright je položila je zakletvu za predsjedavanje Odborom za odbrambenu politiku.

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo