Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Umrla Madeleine Albright

Nemojte propustiti

Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka SAD-a, koja je pomogla u vođenju spoljne politike Zapada nakon Hladnog rata preminula je u 84. godini.

Albright je jedna od kreatora vanjske politike SAD-a prema zemljama Zapadnog Balkana, ponajviše Bosni i Hercegovini u vrijeme i nakon okončanja rata.

Albright je prilikom posjete opsadnom Sarajevu 1994. godine, ispred tadašnje Američke ambasade izjavila: “Ja sam Sarajka!”, te svesrdno nastavila podržavati mir u Bosni i Hercegovini i regionu, i u godinama koje su uslijedile.

Bivša američka državna sekretarka u centru Sarajeva je 2020. godine dobila spomenik u znak zahvalnosti za angažman tokom agresije na BiH.

Također će u historiji ostati upamćena kao političarka koja je učestvovala u kreiranju vanjske politike Zapada nakon Hladnog rata.

Njena smrt je potvrđena u emailu upućenom osoblju Albright Stonebridge Group, globalne strateške firme koju je osnovala. Krajem prošle godine Madeleine Albright je položila je zakletvu za predsjedavanje Odborom za odbrambenu politiku.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Od 18. maja počinje saobraćati voz do Visokog

Ministar Šteta kazao je kako vjeruje da će i ostali kantoni prepoznati važnost željezničkog saobraćaja i da ćemo stvarati...

Možda vas zanima i ovo