Subota, 2 srpnja, 2022

UN: Invazija na Ukrajinu mogla bi uzrokovati globalnu prehrambenu krizu

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Sukob je prekinuo opskrbu ukrajinskih luka, koje su prije rata izvozile ogromne količine jestivog ulja, kao i žitarica poput kukuruza i pšenice.

Ruska invazija na Ukrajinu uskoro bi mogla uzrokovati globalnu prehrambenu krizu koja bi mogla trajati godinama, upozorio je UN, prenosi RSE.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da je rat pogoršao neizvjesnost u pogledu opskrbe hrane u siromašnijim zemljama zbog rasta cijena.

Neke bi se zemlje mogle suočiti s dugotrajnom glađu ako se ukrajinski izvoz ne vrati na prijeratnu razinu, dodao je.

Sukob je prekinuo opskrbu ukrajinskih luka, koje su prije rata izvozile ogromne količine jestivog ulja, kao i žitarica poput kukuruza i pšenice.

To je smanjilo globalnu ponudu i uzrokovalo porast cijena. Globalne cijene hrane gotovo su 30 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, prema UN-u.

Govoreći u New Yorku 18. maja, generalni sekretar UN-a Guterres je rekao da sukob, u kombinaciji s učincima klimatskih promjena i pandemije COVID-a 19, “prijeti da će desetine miliona ljudi biti pogođeno nesigurnošću po pitanju opskrbe hrane praćenu pothranjenošću i masovnom glađu”.

“Na svijetu sada ima dovoljno hrane ako djelujemo zajedno. Ali ako ne riješimo ovaj problem danas, suočit ćemo se s globalnom nestašicom hrane u nadolazećim mjesecima”, dodao je.

Upozorio je da je jedino učinkovito rješenje krize reintegracija ukrajinske proizvodnje hrane, kao i gnojiva koje proizvode i Rusija i Bjelorusija, natrag na globalno tržište.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dobojlija od dijelova sa autootpada napravio formulu prirodne veličine

Podrška porodice nije izostala. Ipak, ono od čega se živi je na prvom mjestu. Jer porodicu treba izdržavati. Noć...

Možda vas zanima i ovo