Srijeda, 4 listopada, 2023

UN: Invazija na Ukrajinu mogla bi uzrokovati globalnu prehrambenu krizu

Autor:Fena

Preporučeno

Sukob je prekinuo opskrbu ukrajinskih luka, koje su prije rata izvozile ogromne količine jestivog ulja, kao i žitarica poput kukuruza i pšenice.

Ruska invazija na Ukrajinu uskoro bi mogla uzrokovati globalnu prehrambenu krizu koja bi mogla trajati godinama, upozorio je UN, prenosi RSE.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da je rat pogoršao neizvjesnost u pogledu opskrbe hrane u siromašnijim zemljama zbog rasta cijena.

Upravo se čita:  EU zabranila šljokice i sjajila u kozmetici: Trgovci najavljuju velike rasprodaje

Neke bi se zemlje mogle suočiti s dugotrajnom glađu ako se ukrajinski izvoz ne vrati na prijeratnu razinu, dodao je.

Sukob je prekinuo opskrbu ukrajinskih luka, koje su prije rata izvozile ogromne količine jestivog ulja, kao i žitarica poput kukuruza i pšenice.

To je smanjilo globalnu ponudu i uzrokovalo porast cijena. Globalne cijene hrane gotovo su 30 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, prema UN-u.

Upravo se čita:  Velika prognoza za zimu: Evo kada bi mogao pasti prvi snijeg i gdje će ga biti najviše

Govoreći u New Yorku 18. maja, generalni sekretar UN-a Guterres je rekao da sukob, u kombinaciji s učincima klimatskih promjena i pandemije COVID-a 19, “prijeti da će desetine miliona ljudi biti pogođeno nesigurnošću po pitanju opskrbe hrane praćenu pothranjenošću i masovnom glađu”.

“Na svijetu sada ima dovoljno hrane ako djelujemo zajedno. Ali ako ne riješimo ovaj problem danas, suočit ćemo se s globalnom nestašicom hrane u nadolazećim mjesecima”, dodao je.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Upozorio je da je jedino učinkovito rješenje krize reintegracija ukrajinske proizvodnje hrane, kao i gnojiva koje proizvode i Rusija i Bjelorusija, natrag na globalno tržište.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo