Utorak, 30 studenoga, 2021

UN: Nastavlja se kršenje ljudskih prava u Ukrajini

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Predsjednik Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija (UN) za Ameriku, Evropu i Centralnu Aziju Gianni Magazzeni kazao je da se nastavlja kršenje ljudskih prava na istoku Ukrajine i na Krimu, javlja Anadolu Agency (AA).

On je predstavio izvještaj UN-a koji se spremao u periodu između 7. maja i 7. juna 2014. godine, kazavši da se termin “kršenje ljudskih prava” ne odnosi samo na napade koji su izvršeni na novinare, lokalne predstavnike vlasti, državne službenike i aktiviste nevladinih organizacija. Magazzeni je otkrio da je više hiljada građana prebjeglo iz svojih domova, dok je poginulo najmanje 356 osoba, od kojih 257 civila.

Ističući kako oružane grupe u Donetsku i Lugansku kidnapuju, zarobljavaju i muče ljude, Magazzeni je kazao kako građani žive u strahu.

On je otkrio da su pripadnici oružanih grupa većinom iz Čečenije i regije Kavkaza, te dodao da se građani koji ne žele uzeti rusko državljanstvo na Krimu, suočavaju sa diskriminacijom i prijetnjama.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo