Subota, 16 listopada, 2021

UNESCO o kulturocidu u Nimrudu: To je ‘ratni zločin’

Nemojte propustiti

nimrudstatuecekic

Razaranje drevnog asirskoga grada Nimruda “ratni je zločin”, poručila je UN-ova agencija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u petak i pozvala sve vjerske i političke vođe u regiji da ustanu protiv barbarstva ekstremističke skupine Islamske države.

Džihadisti Islamske države opljačkali su pa buldožerima porušili Nimrud na sjeveru Iraka, vrijedno arheološko nalazište, izvijestili su ranije u petak pripadnici lokalnih plemena te iračka vlada.

“Namjerno uništenje kulturne baštine ratni je zločin i pozivam sve političke i vjerske čelnike u regiji da ustanu protiv tog barbarstva”, rekla je predsjednica UNESCO-a Irina Bokova.

Drevni asirski grad Nimrud na rijeci Tigris, 30 km jugoistočno od Mosula, u Bibliji poznat kao Kalah i sagrađen za vladavine asirskog kralja Šalmanesera (1274.-1245. prije Krista), bio je svojedobno prijestolnica novog asirskog carstva, tada najmoćnije države na svijetu.

Zasad nisu poznati točni razmjeri štete na tom vrijednom arheološkom nalazištu u Nimrudu, koje je 50-ih godina istraživao arheolog Max Mallowan zajedno sa suprugom, kraljicom ‘krimića’ Agathom Christie.

Uništenje Nimruda uslijedilo je tjedan dana pošto su radikalni islamisti prikazali video snimku na kojoj se vidi da uništavaju skulpture stare 2600 godina, pale tisuće knjiga i uništavaju svetišta u Mosulu, gradu koji su zauzeli u lipnju, prenosi Hina.

“Terorističke bande nastavljaju izazivati međunarodnu zajednicu i osjećaje čovječanstva”, objavilo je iračko ministarstvo turizma i starina.

Prema apsolutističkom tumačenju islama džihadisti tvrde da su kipovi i kraljevske grobnice idoli i zato moraju biti uništeni.

“Nema političkog ni vjerskog opravdanja za uništenje kulturne baštine”, istaknula je Bokova u izjavi u petak.

Irački šijitski vjerski vođa ajatolah Ali al-Sistani pozvao je Iračane, koji su duboko podijeljeni etnički i vjerski jer postoji i sunitska zajednica, da se ujedine i zajedno pobijede Islamsku državu.

Džihadisti su prije uništenja nalazište temeljito opljačkali, a irački dužnosnici ističu da džihadisti IS-a pljačkaju vrijedne umjetnine i prodaju ih krijumčarima i tako povećavaju svoje prihode.

Arheolozi su napad na iračku kulturnu baštinu usporedili s uništenjem divovskih Buda u Bamijanu koje su 2011. počinili afganistanski talibani, no procjenjuju da je šteta u Iraku mnogo dalekosežnija.

Asirski političar Yonadam Kanna drži da je uništenje Nimruda zapravo izvedeno kako bi džihadisti prikrili pljačku i prodaju brojnih umjetnina te ističe da su IS-ovci “neznalice, zatucana banda koja želi izbrisati kolektivno pamćenje Iraka i njegovu kulturnu baštinu”.

Današnji Irak leži na prostoru kolijevke civilizacije gdje je rođena poljoprivreda i pismo između rijeka Tigris i Eufrat prije više od 5000 godina. Mnogi drevni gradovi i carstva dio su svjetske kulturne baštine i biblijskog Starog zavjeta.

Na jugu koji je još pošteđen najezde ubojitih i rušilačkih horda, pa zasad i pljačke, leže gradovi Babilon, gdje se nalazilo jedno od sedam svjetskih čuda, Semiramidini viseći vrtovi, zatim Ur, rodno mjesto biblijskog patrijarha Abrahama, te gradovi Samara, Bagdad i Ktezifont, carske prijestolnice Arapa i Perzijanaca.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo