Utorak, 21 rujna, 2021

UNICEF isporučio blizu dva miliona doza lijeka Deksametazon Bosni i Hercegovini

Nemojte propustiti

Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) danas je dostavio Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine lijek Deksametazon u vrijednosti od jednog milijuna USD. Uz danas isporučeni lijek, u posljednja dva mjeseca, UNICEF je za građane Bosne i Hercegovine donirao PCR testove i lijekove u iznosu od blizu 3 milijuna USD.

Lijek Deksametazon će se distribuirati relevantnim javnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Distrikta Brčko prema iskazanim potrebama.

Ministarstvo civilnih poslova i ministrica Ankica Gudeljević, iskazali su i ovom prigodom zahvalnost UNICEF-u na potpori u borbi protiv pandemije COVID-19. “Ministarstvo civilnih poslova, sukladno ovlastima intenzivno radi na osiguranju neophodnih lijekova i medicinskih sredstava za sve žitelje BiH, a suradnja s međunarodnim organizacijama u tom procesu iznimno je značajna”, navodi se iz Ministarstva.

UNICEF podržava vodeće humanitarne napore u odgovoru na pandemiju COVID-19 te stavlja djecu i njihove obitelji na prvo mjesto podržavajući jačanje primarnih zdravstvenih sustava. Od početka pandemije, UNICEF podržava vlasti u planovima pripravnosti kako bi im pomogao u borbi protiv nastale situacije.

„Pandemija nije gotova i moramo biti spremni za sve buduće scenarije. Drago nam je što danas možemo podržati BiH ovom velikom donacijom Deksametazona, kortikosteroida koji se koristi u liječenju pacijenata sa COVID-19 i lijeka koji je pokazao da utječe na smanjenje smrtnosti kod hospitaliziranih pacijenata sa COVID-19. U sklopu plana pripravnosti, odličnom suradnjom s Ministarstvom civilnih poslova BiH uspjeli smo osigurati ovu veliku donaciju. Pozivam sve građane da se cijepe čim doze postanu dostupne jer je cijepljenje jedini način da se smanje ozbiljne posljedice COVID-19 i jedini način da zaštitimo sebe i svoje najmilije. Niko nije siguran dok svi nismo sigurni.” kazala je dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Od početka pandemije COVID-19, UNICEF u Bosni i Hercegovini surađuje s Ministarstvom civilnih poslova i vlastima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, pružajući potporu u isporuci COVAX cjepiva, pristup mehanizmu Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACTA), za borbu protiv pandemije, komunikaciji o rizicima i zaštiti, angažmanu u zajednici, dostavljanjem smjernica i osnovnih potrepština zdravstvenim i obrazovnim vlastima, potpori u domeni ponovne uspostave redovitog programa imunizacije, mentalnog zdravlja i psihosocijalnoj potpori djeci, adolescentima i obiteljima, kao i žurnoj nabavi osobne zaštitne opreme za najizloženiju populaciju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sada je sve jasnije: Evo koliko borci moraju imati vojnog, a koliko staža osiguranja, da bi mogli u penziju po novom zakonu

Ovi uvjeti odnose na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policiju. U Domu naroda 30. septembra delegati će raspravljati o Prijedlogu...

Možda vas zanima i ovo