Subota, 2 srpnja, 2022

Unija poslodavaca RS: Odluka o zabrani izvoza drveta i peleta proizvešće ogromne probleme

Nemojte propustiti

Oni od Savjeta ministara BiH traže da se pomenuta odluka izmijeni uvođenjem ograničenja izvoza tako da poslodavci ipak mogu izvršiti ugovorene obaveze iz prethodnog perioda.

Unija poslodavaca Republike Srpske smatra da odluka o zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od peleta može da proizvede ogroman problem domaćim proizvođačima briketa i peleta koji imaju ugovorene obaveze i koji će zbog ovakve odluke da trpe ozbiljne posljedice.

“Tržište proizvodnje peleta u Republici Srpskoj nije dovoljno veliko s obzirom na kapacitete i u slučaju primjene predmetne odluke dio proizvođača peleta suočiće se sa dodatnim problemom zbog velikog broja angažovanih radnika i transportnih sredstava, a štetu bi trpjeli i prevoznici. Takođe, briket se gotovo ni ne plasira na domaćem tržištu i ukoliko se provede zabrana izvoza, biće potrebno mnogo kapaciteta za njegovo skladištenje”, saopštili su iz Unije poslodavaca Republike Srpske.

Oni od Savjeta ministara BiH traže da se pomenuta odluka izmijeni uvođenjem ograničenja izvoza tako da poslodavci ipak mogu izvršiti ugovorene obaveze iz prethodnog perioda.

“To bi se moglo učiniti, na primjer, tako da se svakom izvozniku peleta ili briketa u tekućoj godini omogući izvoz iste količine proizvoda koju je izvezao prethodne godine, jer bi na taj način bilo dovoljno robe i za domaće tržište”, saopštili su iz Unije poslodavaca Republike Srpske.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Novalić o željezničkoj liniji koja je ukinuta 2013.: Nije viđena, možda, zadnjih 30 godina

Svoje zadovoljstvo ovom sezonskom ponudom za građane BiH, jutros nije krio ni premijer FBiH Fadil Novalić Nakon blizu deset godina...

Možda vas zanima i ovo