Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Unitarna BiH tjera Srbe na otcjepljenje, a Hrvate na težnju trećem entitetu

Nemojte propustiti

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da je posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović BiH nastavak politike Hrvatske i pozitivnog stava, te želje da se u relaksirajućim odnosima rješavaju sva pitanja dviju država i naroda, prenose Vijesti.ba.

“Nažalost, imamo određeni broj stranaka s dominantnim bošnjačkim članstvom koje ne dočekuju pozitivno takve inicijative, nego Hrvatsku predstavljaju kao neprijatelja. Srećom, poznajem puno Bošnjaka koji ne razmišljaju na taj način i koji žele dobrosusjedske odnose, a napose dobre odnose unutar BiH s jasnim uvažavanjem konstitutivnih naroda i njihove potrebe za legitimnim predstavljanjem”, rekao je Čavara u intervjuu za Večernji list.

Odgovarajući ne upit o tome da li vjeruje u mogućnost promjene Izbornog zakona, što je bila i jedna od misija predsjednice Hrvatske Grabar-Kitarović u BiH, predsjednik FBiH naglasio je da je nakon brisanja neustavnih odredbi iz Izbornog zakona po kojima se popunjavaju klubovi naroda u Domu naroda, pokazana želja da se pomogne u rješavanju toga pitanja.

“Kako bi se izbori sukladno zakonu održali i proveli, potrebna je promjena Izbornog zakona. To je svima jasno, kao što je jasno da svaki susjed želi imati stabilne odnose u regiji”, poručio je Čavara.

Hrvatska je, s druge strane, doprinijela potpisivanju Washingtonskog i Daytonskog mirovnog sporazuma te jamči njihovu provedbu. Zato, dodao je, želi pomoći BiH da normalno funkcioniraju i FBiH i BiH.

“Ako se ima na umu kako su oba ta sporazuma mijenjana na štetu Hrvata, onda nema nikakve dvojbe da potpisnik sporazuma i jamac ima pravo reagirati. Posebno ako se zna da su ti sporazumi doveli do dogovora zaraćenih strana i njima su definirani uvjeti mira. A oni su podrazumijevali odredbe o ravnopravnosti naroda. Ta su načela značajno narušena i Hrvati su dovedeni u podređenu poziciju. Hrvati su dovedeni u poziciju da ne mogu ostvarivati svoja legitimna prava, a sve se više osjeća kako nemamo mogućnost utjecati na donošenje važnih odluka. To se pokazalo i da, primjerice, SDA, iako je dio parlamentarne većine, donosi odluke s oporbom, koje su protivne interesima Hrvata. Zato nam je potrebna izmjena Izbornog zakona, što je za mene prevažno kako bismo se vratili načelima koje smo imali u Washingtonu i Daytonu. Ako ne možemo osigurati da se mijenjaju Ustav i Izborni zakon, onda moramo tražiti rješenja na neki drugi način”, mišljenja je Čavara, prenose Vijesti.ba.

On je upozorio da smo došli u situaciju da se ide u smjeru stvaranja unitarne države.

“Normalno je da Hrvati, ali i Srbi, neće pristati na takvo rješenja koje nije plod dogovora konstitutuvnih naroda”, naveo je predsjednik FBiH.

Na upit kakve su posljedice unitarističke politike, Čavara je istakao da takva politika tjera Srbe da traže rješenja izvan BiH u cilju uspostave samostalne RS.

“S druge strane, ako se ne želi provesti zakon, držati se Ustava i odluka Ustavnog suda o izboru legitimnih predstavnika, te se pronalaze neustavna rješenja kroz federalni Parlament, onda je logično da Hrvati sve češće govore – pa nama nema drugog rješenja osim trećeg entiteta”, poručio je on.

Čavara smatra da takva situacija treba da bude upozoravajuća za sve u BiH da se traže rješenja koja podrazumijevaju poštovanje temeljnih načela demokratije da svako ima pravo biti biran, ali i da sveki kolektivitet ima pravo na legitimno predstavljanje, što je zapisano i u ustavima BIH, FBiH i kantona.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo