Srijeda, 20 listopada, 2021

Univerzalni punjač za mobitele za tri godine na tržištu

Nemojte propustiti

Punjač za mobitel (Foto: Ilustracija)
Punjač za mobitel (Foto: Ilustracija)

Europski paralment podržao je danas set novih pravila kojima bi se proizvođači obvezali na proizvodnju univerzalnog punjača za sve vrste mobilnih telefona, čime bi se smanjilo bacanje nepotrebnih punjača, troškovi i gnjavaža potrošača.

Modernizirana Direktiva o radijskoj opremi je učinkovit alat za sprečavanje smetnji između različitih radio uređaja i opreme. Posebno mi je drago što smo se dogovorili o uvođenju univerzalnog punjača. To je u interesu i potrošača i zaštite okoliša. Ovim će se zaustaviti nepotreban otpad punjača i 51 000 tona elektroničkog otpada godišnje,“ rekla je izvjestiteljica Barbara Weiler (S&D, Njemačka).

Interoperabilnost između radijske opreme i dodataka kao što su punjači pojednostavljuje uporabu radijske opreme i smanjuje nepotreban otpad i troškove.

Zastupnici su također podržali odredbu koja bi vlastima omogućila dodatni nadzor tržišta za otkrivanje radijske opreme koja ne udovoljava novim sigurnosnim pravilima.

Koristeći informacije država članica i nakon iscrpne analize, Europska komisija će identificirati one kategorije opreme koja će se morati registrirati prije nego što se stavi na tržište. Slična baza podataka već djeluje u SAD-u.

Nacrt zakona mora još službeno potvrdit Vijeće.Države članice imat će dvije godine na raspolaganju za prenošenje pravila u nacionalna zakonodavstva, a proizvođačima će se dodati još jedna godina (ukupno 3) kako bi zadovoljili postavljene norme.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo