Nedjelja, 2 travnja, 2023

UO BHRT: Nakon odbijanja zakona javni servisi idu ka finansijskom kolapsu

Nemojte propustiti

Nakon odbijanja prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine od svih poslanika iz Republike Srpske u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, sudbina javnih RTV servisa je krajnje neizvjesna, smatra Upravni odbor (UO) BHRT-a, prenosi Patria.

UO BHRT-a ističe da su odbijanjem da se ozakoni dogovoreni način naplate RTV takse uz račune za električnu energiju, javni servisi u BiH ostali bez prihoda te da to predstavlja uvod u ubrzani finansijski kolaps. Neusvajanjem zakona finansijski su pogođena sva tri servisa, a posebno BHRT.

Model naplate preko računa za fiksne telefone prestao je važiti krajem juna.

– Čak i ako dominantni telekom operatori produže ovaj način naplate, time se teško može osigurati finansiranje tri javna servisa, jer se broj pretplatnika fiksne telefonije smanjuje iz dana u dan – navodi UO BHRT-a.

Prema važećem Zakonu, BHRT nema utjecaj niti ingerencije nad službama koje obavljaju naplatu putem inkasanata, jer se one nalaze u entitetskim javnim servisima.

– Bez adekvatnog modela naplate RTV takse, BHRT neće biti u stanju isplaćivati ni minimalne plaće uposlenicima, niti izvršavati redovite obaveze čime je, već ugrožena realizacija programa, što bi, na kraju, moglo dovesti do potpunog gašenja kanala – upozorava Upravni odbor BHRT-a.

Najnovija situacija, na koju rukovodstvo BHRT-a upozorava već duže vrijeme, kažu, prevazilazi mogućnosti poslovodstva i Upravnog odbora BHRT-a. Od 2013. godine, Odbor sistema je predlagao više rješenja kako ne bi došli u sadašnju situaciju.

– Uprava, poslovodstvo i svi uposlenici BHRT-a, čine ogromne napore i odricanja da održe programsku funkciju i da ispune svoje zakonske obaveze, ali odgovornost za sudbinu javnih servisa nalazi se u rukama onih predstavnika vlasti koji su uskratili podršku da se pronađe rješenje za stabilno finansiranje – kaže se u saopćenju Upravnog odbora BHRT-a.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo