Subota, 15 svibnja, 2021

UP FBiH i Zavod za statistiku zajedno će raditi na pojednostavljenju procedura prikupljanja statističkih podataka

Nemojte propustiti

Na inicijativu Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak sa direktorom Zavoda za statistitku FBiH Emirom Kremićem na kojem je usaglašeno da se zajednički radi na provedbi Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2009. godine s ciljem donošenja novog zakona o statistici FBiH.

Podsjećamo da se Odlukom Ustavnog suda BiH od entiteta zahtijeva da u skladu sa odredbama Člana III/5.b. Ustava BiH da usklade svoje zakonodavstvo i da započnu pregovore s ciljem spajanja entitetskih zavoda sa Agencijom za statistiku BiH, kako bi se na nivou BiH regulirali svi aspekti prikupljanja, obrade i distribucije statističkih podataka i stavili pod nadležnost države BiH.

Na sastanku je dogovoreno da će se formirati stručni timovi u kojima će predstavnici UPFBiH i Federalnog zavoda za statistiku zajednički raditi na pojednostavljenju procedura prikupljanja statističkih podataka, kako bi se izbjeglo sada prisutno dostavljanje istih podataka prema različitim osnovama što dodatno opterećuje privredne subjekte.

Također je dogovoreno da se za predstavnike privrednih subjekata u FBiH organiziraju edukacije o značaju i metodologiji dostavljanja podataka te zajednički uraditi priručnik o prikupljanju i načinu dostavljanja podataka, što će u mnogome olakšati ovaj dio posla.

Navedene zajedničke aktivnosti su nastavak izuzetno uspješne dugogodišnje saradnje između Zavoda za statistiku FBiH i UPFBiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović objavila podršku Izraelu, pa blokirala komentare zbog brojnih kritika

Dok su u Sarajevu i Mostaru građani uputili izraze podrške Palestincima, koji se nalaze pod žestokim udarima, u bh....

Možda vas zanima i ovo