Četvrtak, 28 listopada, 2021

Upisivanje krvne grupe u ličnu kartu u Federaciji BiH košta 60, a u Republici Srpskoj 45 maraka

Nemojte propustiti

Građani Republike Srpske će već od sutra moći da dobiju uslugu određivanja krvne grupe za upisivanje u ličnu kartu po cijeni od 45 KM, saopšteno je iz Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, javila je danas Srna

red-licnaDobrovoljnim davaocima krvi ova usluga neće biti naplaćivana. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kako bi izašlo u susret građanima, zatražilo je od rukovodstva Zavoda za transfuzijsku medicinu Srpske da pronađe način da ponudi najnižu cijenu za određivanje krvne grupe građanima koji ovaj podatak žele da upišu u novu ličnu kartu.

“Iako su u Srpskoj cijene ovih usluga regulisane cjenovnikom Fonda zdravstvenog osiguranja na osnovu procjene o utrošenom materijalu, medicinskom kadru koji radi tu uslugu, potrebnom vremenu i opremi, za ovaj specifični slučaj Zavod je predložio najnižu moguću cijenu koja iznosi 45 KM, a da se pri tome ispoštuju svi principi u kvalitetu rada i sigurnosti dobijenih rezultata”, navodi se u saopštenju.

Prijedlog Zavoda je prihvatilo Ministarstva i već od sutra građani će biti u mogućnosti da dobiju uslugu određivanja krvne grupe za upisivanje u ličnu kartu po ovoj cijeni.

U Federaciji još nema izmjena

Kod naplaćivanja usluge testiranje krvi na krvnu grupu i Rh faktor, te izdavanja potvrde primjenjuje cijena iz važećeg Tarifnika zdravstvenih usluga koji je donio Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, a ona iznosi skoro 60 maraka. ( 56,90 KM).

Doktorica Aida Đozo, iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH kazala je da će jedino za dobrovoljne davaoce krvi, koji se pronađu u datoteci, uz jednu kratku provjeru, izdati uvjerenje bez ikakve naknade.

Srećom, vaš je izbor hoće li krvna grupa biti upisana u ličnu kartu, što znači da veliki trošak možete da izbjegnete, ali je bilo i onih koji su željeli i taj podatak u dokumentu, te su ostali neprijatno iznenađeni.

Dakle, troškovi građana u Federaciji BiH koji žele da im u biometrijsku ličnu kartu bude upisana i krvna grupa dostižu i do 86 maraka, dok za istu uslugu građani RS-a plaćaju 63 marke.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo