Subota, 24 rujna, 2022

Upotreba jedne serije vakcine AstraZeneca suspendovana u šest evropskih zemalja

Autor:Index.hr

Nemojte propustiti

Iz AstraZenece poručuju da se njihova cjepiva podvrgavaju strogim i rigoroznim provjerama kvalitete. Kompanija tvrdi da dosad nije bilo “potvrđenih ozbiljnih nuspojava povezanih s cjepivom”. Rekli su da su u kontaktu s austrijskim vlastima te da u potpunosti podupiru njihovu istragu.

Zbog pojave krvnih ugrušaka primjena vakcina AstraZenece suspendirana je u šest evropskih zemalja.

Austrijsko regulatorno tijelo za lijekove suspendiralo je korištenje jedne serije AstraZenecina cjepiva nakon što je kod četvero cijepljenih pacijenata dijagnosticirano opasno stanje zgrušavanja krvi.

Medicinska sestra (49) u Zwettlu, gradu sjeverozapadno od Beča, umrla je od teškog poremećaja zgrušavanja krvi deset dana nakon primanja cjepiva, objavila je Evropska agencija za lijekove (EMA). Drugoj medicinskoj sestri iz Zwettla, koja ima 35 godina, dijagnosticirana je plućna embolija kod koje se stvaraju začepljenja arterija u plućima. Ona se oporavlja.

Sporna serija cjepiva isporučena je u još 17 evropskih država.

“Obavijestili smo sve evropske kolege u evropskoj mreži jer je ova serija, koja je ukupno iznosila otprilike milion doza, poslana u 17 evropskih zemalja”, rekla je Christa Wirthumer-Hoche, voditeljica nadzornog tijela za tržište lijekova austrijske agencije za javno zdravstvo AGES, na konferenciji za novinare.

Danas je i Danska suspendirala primjenu AstraZenecina cjepiva nakon izvještaja o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, od kojih je jedan zabilježen u zemlji, potvrdio je direktor danskog zdravstva Søren Brostrøm.

Osim Austrije i Danske, to su učinile Estonija, Litvanija, Luksemburg i Latvija.

Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je kako trenutno nema dokaza da je cjepivo izazvalo zdravstvene probleme te da tromboza nije navedena kao potencijalna nuspojava. U priopćenju se također navodi da je serija s oznakom ABV5300 sadržavala miliio doza i da je dostavljena u 17 zemalja Evropske unije.

Iz AstraZenece poručuju da se njihova cjepiva podvrgavaju strogim i rigoroznim provjerama kvalitete. Kompanija tvrdi da dosad nije bilo “potvrđenih ozbiljnih nuspojava povezanih s cjepivom”. Rekli su da su u kontaktu s austrijskim vlastima te da u potpunosti podupiru njihovu istragu.

Regulatori Evropske unije odobrili su cjepivo krajem januara rekavši da je učinkovito i sigurno za upotrebu, dok ga je Svjetska zdravstvena organizacija sredinom februara stavila na popis za hitnu upotrebu.

Nuspojave uočene u ispitivanjima uglavnom su bile kratkotrajne, a problemi sa zgrušavanjem krvi nisu zabilježeni.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mladi neće za volan, Evropi fali 400.000 vozača

Prema studiji konsultantske firme Transport Intelidžens, procenjuje se da Evropi nedostaje 400.000 vozača kamiona da bi pokrili trenutne potrebe,...

Možda vas zanima i ovo