Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Upozorenje Agencije za vodno područje rijeke Save: U naredna dva dana moguće izlijevanje ove dvije rijeke u BiH

Nemojte propustiti

Danas je bilo oblačno vrijeme sa slabom kišom ili lokalno jačim pljuskom.

Agencija za vodno područje rijeke Save uputila je danas obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period od 4. do 5. novembra, odnosno od danas do subote.

– Na većini hidroloških stanica prognozira se blagi porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH. Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u ovom periodu su na području gornjeg toka rijeke Vrbas i gornjeg toka rijeke Lašve. U naredna dva dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području gornjih tokova ovih rijeka.

Obavještenje o prognozni vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina Jajce i Travnik – saopćeno je iz Agencije.

Sugerisali su nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučili su pojačan oprez.

– Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) provesti mjere samozaštite u cilju smanjenja i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra – istakli su iz ove agencije.

 

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo