Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Upozorenje Agencije za vodno područje rijeke Save: U naredna dva dana moguće izlijevanje ove dvije rijeke u BiH

Preporučeno

Danas je bilo oblačno vrijeme sa slabom kišom ili lokalno jačim pljuskom.

Agencija za vodno područje rijeke Save uputila je danas obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period od 4. do 5. novembra, odnosno od danas do subote.

– Na većini hidroloških stanica prognozira se blagi porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH. Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u ovom periodu su na području gornjeg toka rijeke Vrbas i gornjeg toka rijeke Lašve. U naredna dva dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području gornjih tokova ovih rijeka.

Upravo se čita:  Hrvatski 'Scout' nastavlja sa zapljenom: Iz kasarne Oružanih snaga u Tuzli izuzeto 26 topova o 3,3 miliona metaka!

Obavještenje o prognozni vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina Jajce i Travnik – saopćeno je iz Agencije.

Sugerisali su nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučili su pojačan oprez.

– Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) provesti mjere samozaštite u cilju smanjenja i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra – istakli su iz ove agencije.

Upravo se čita:  Zbog sankcija Glovo raskinuo suradnju sa restoranom Gorice Dodik

 

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Objavljen snimak: Voz udario automobil na pružnom prijelazu kod Doboja

Željeznice RS-a objavile su danas snimak nesreće kada je putnički voz udario u automobil, koji nije poštovao znakove i...

Možda vas zanima i ovo