Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

UPOZORENJE Čitavom crnogorskom primorju prijete klizišta!

Nemojte propustiti

aa_picture_20150311_4750896_web

Profesor na Građevinskom fakultetu u Podgorici Zvonko Tomanović upozorio je da čitavo crnogorsko primorje ima problema s klizištima i da se uslijed kvašenja i sušenja terena pomjeranje tla može pojaviti na skoro svakoj točki od Herceg Novog do Ulcinja.

Tomanović smatra da najnovije klizište u Markovićima kod Budve nakon sanacije neće biti kritično u nekom doglednom periodu, ali da se problemi prije mogu očekivati na nekoj drugoj lokaciji.

“Od Stanišića do Markovića teren je uvjetno stabilan. Tu je i ranije bilo klizišta i, iako nije najpovoljniji, na tom terenu se, ipak, moglo graditi. Što se tiče stabilnosti, ne isključuje se mogućnost novog klizišta, ali sada nema naznaka za to”, ocijenio je Tomanović u izjavi dnevniku “Dan”, prenosi Tanjug.

Objasnio je da se stijene godinama suše i kvase, što dovodi do njihove degradacije, dodajući da su jedan faktor vrijeme, a drugi podzemne vode.

“Očekivano je da se klizište javi negdje drugdje, a ne u Markovićima, jer je tu nestalo ono što je bilo problematično”, naveo je Tomanović.

Njegov kolega Mićko Radulović kaže da je početak klizanja izazvan naglim podizanjem razine podzemnih voda, hidrostatičkim pritiscima, odnosno zasićenjem padine vodom i promjenom primarnog naponskog stanja.

Radulović, također, smatra da je potrebno izvršiti regulirani prihvat površinskih i podzemnih voda, koje istječu na kontaktu nepropusnih sedimenata klisa i krečnjaka, da bi se omogućilo spašavanje nestabilne padine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo