Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Upozorenje FHMZ-a: BiH se suočava s ekstremnom sušom!

Autor:Anadolija

Nemojte propustiti

Govoreći o izgledima vremena do kraja februara, meteorolog Krajinović je rekao kako se u narednom periodu očekuju natprosječno visoke temperature zraka.

Zbog nedostatka padavina Bosna i Hercegovina se od decembra prošle godine suočava sa ekstremnom sušom, a prema prognozama meteorologa takvi vremenski uslovi, koji su zabrinjavajući kada je u pitanju vodni režim BiH, nastaviće se do kraja februara, javlja novinska agencija Anadolija.

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, razgovoru za AA najavio je da se u naredna tri dana, usljed pristizanja zračne mase koja je toplija i vlažnija, očekuje određena nestabilnost atmosfere, a posljedica toga biće i neznatne količine padavina.

“Nakon tri nestabilna dana, očekuje se stabilno vrijeme. Izostanak tih padavina prema svim dostupnim materijalima je zabrinjavajući kada je u pitanju vodni režim BiH. Nakon novembarskih kiša koje su izazvale velike poplave, prije svega u hercegovačkom zaleđu i centralnim dijelovima Bosne, u sarajevskom polju, decembar, januar i februar su mjeseci gdje je palo dosta manje količine padavina u odnosu na uobičajene vrijednosti”, rekao je Krajinović.

Upravo se čita:  Murphy uputio jasnu poruku: Ako Dodik ima neki problem sa preletima bombardera neka nam se obrati

Kako je kazao, prema analizama standardiziranog padavinskog indeksa, koji rade u FHMZ-u, veći dio teritorije je pod ekstremnom sušom u proteklih 60 dana.

Istakao je da je, poput decembra i januara, i u februaru palo ekstremno malo količine kiše u odnosu na uobičajene mjesečne vrijednosti.

“Očekivani izostanak padavina do kraja mjeseca je ekstreman. Na sjeveru zemlje, skoro da i nisu zabilježene padavine tokom ovog mjeseca, a znamo da je sjever naše zemlje poljoprivredni kraj gdje se treba akumulirati određena količina vode u zemljištu kako bi to u narednom periodu bilo pogodno i za poljoprivredu, ali i za vodni režim i bilans kada su u pitanju sve ostale grane”, naglasio je Krajinović.

Upravo se čita:  U akciji SIPA-e uhapšene Naida Mehanović i Ajša Ramić

Dodao je da trend ekstremnih vremenskih prilika u BiH vidljiv i u proteklim godinama, što potvrđuje negativne efekte klimatskih promjena.

Govoreći o izgledima vremena do kraja februara, Krajinović je rekao kako se u narednom periodu očekuju natprosječno visoke temperature zraka.

“Snježni pokrivač na planinama će se zadržati i dalje s obzirom na niske temperature tokom jutra koje su sasvim uobičajene za ovo doba godine. Prema prognozama, one će se zadržati i u narednom periodu. Samo na našim najvišim planinama snježnog pokrivača će biti dovoljno za sve ono što iziskuje sezona. U nižim predjelima, ono malo padavina što će biti, biće u vidu kiše”, rekao je Krjainović.

Upravo se čita:  Supruga ga uhvatila u prevari sa studentkinjom: Zbog nedoličnog ponašanja asistentu Pravnog fakulteta prijeti suspenzija

Na kraju je podsjetio da nije neuobičajeno da tokom marta, aprila, ali i maja na ovim prostorima bude snježnih padavina, a usljed prodora hladnih zračnih masa.

“Očekujmo takve vremenske prilike tokom ove, ali i narednih godina. Treba da budemo spremni na sve to i pravovremeno reagovati kako bi svi rizici koji dolaze s takvim vremenom bili smanjeni na vrijeme”, poručio je Krajinović.

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo