Četvrtak, 22 travnja, 2021

Upozorenje iz ambasade Rusije: Ako Bosna i Hercegovina poduzme korake prema članstvu u NATO-u, mi ćemo reagovati, to je neprijateljski čin

Nemojte propustiti

Reuters piše da je naša zemlja, uz Srbiju, jedina preostala zemlja Zapadnog Balkana koja se nije priključila članstvu u NATO-u, nakon što je to nedavno uradila i Sjeverna Makedonija.

– Ako Bosna i Hercegovina poduzme korake prema priključivanju u NATO savez, Rusija će morati da reaguje. Moskva bi ovaj čin smatrala neprijateljskim, navodi se u današnjem saopćenju ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini.

Ulazak u NATO i Europsku uniju je već odavno glavni strateški cilj Bosne i Hercegovini. Ali Srbi u BiH, koje vodi proruski orijentisani lider Milorad Dodik, koji trenutno predsjedava tročlanim Predsjedništvom BiH, žele da BiH ostane neutralna i van vojnog saveza kojeg predvode Sjedinjene Američke Države, piše Reuters.

Dalje se u tekstu ovog lista navodi da bi to bio nastavak “NATO-ove borbe protiv Rusije”, te bi u slučaju priključivanju NATO-u naša zemlja jasno izabrala stranu u tom “vojno-političkom sukobu”.

Reuters piše da je naša zemlja, uz Srbiju, jedina preostala zemlja Zapadnog Balkana koja se nije priključila članstvu u NATO-u, nakon što je to nedavno uradila i Sjeverna Makedonija.

Ovaj list navodi da se novi ruski ambasador u BiH, Igor Kalabuhov, danas sastao sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, koji također zagovara ulazak BiH u NATO.

Navode da u saopćenju kabineta Željka Komšića nije navedeno da su on i Kalabuhov danas razgovarali o NATO integracijama, ali je u saopćenju navedeno da su teme sastanke bile reforme koje naša zemlja mora uraditi kako bi se približila ulasku u Europsku uniju

Zaključuju da se Rusija već dugo vremena bori protiv ulaska BiH u ovaj savez, te napominju prošlogodišnje odbijanje članova Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, da se sastanu sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim koji je dan radnije pokazao nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini, tokom sastanka sa Miloradom Dodikom, piše Reuters.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Zlatko Miletić šokirao izjavom: Janez Janša je kriminalac, ukrao je naš nov helikopter

"Taj čovjek kako se ponaša, on je kriminalac, povratnik u vršenju kaznenih djela. Kriminalac je od 1992. godine. Ukrao...

Možda vas zanima i ovo