Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Upozorenje iz UN-a: Nakon Ukrajine, ova bi zemlja mogla biti naredna ruska meta

Nemojte propustiti

Opšta skupština UN-a u srijedu je usvojila rezoluciju u kojoj traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu u Ukrajini.

Ruska agresija na Ukrajinu nesumnjivo je udarac autoritetu Ujedinjenih naroda, smatra hrvatski ambasador u UN-u, Ivan Šimonović, dodajući da bi Moldavija mogla biti sljedeća ruska meta.

Šimonović je isključio mogućnost slanja mirovnih jedinica UN-a u Ukrajinu, koje se mogu slati ili na poziv jedne od država koje učestvuju u sukobu, što je nazvao nevjerovatnim, ili odlukom Vijeća sigurnosti.

Upravo se čita:  Plate po zanimanjima u Njemačkoj: Evo ko ima najmanju, a ko onu od 8.739 eura

“Rusija ima pravo veta i tu smo opet na početku”, dodao je. Opšta skupština UN-a u srijedu je usvojila rezoluciju u kojoj traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu u Ukrajini.

Šimonović, bivši pomoćnik glavnog sekretara UN-a za ljudska prava, rekao je da je to jedini način da se izvrši pritisak na Rusiju jer u Opštoj skupštini nema prava veta.

Upravo se čita:  Usvojen novi zakon: Lakši put do njemačkog državljanstva

“Upotrijebljena je jasna pravna terminologija, operacija u koju je uključena Ruska Federacija i kao suučesnik Bjelorusija, nazvana je agresijom, a agresija je zločin. Rusija je ostala sve izoliranija”, kazao je Šimonović.

Šimonović je spomenuo Moldaviju kao sljedeću moguću metu ruske agresije, piše Index.

“Pravac ruskog napada u svojem južnom krilu koji ide sada prema Mikolajivu i Odesi moguće je i da ide prema Pridnjestrovlju, zapravo okupiranim područjima Moldavije pod kontrolom proruskih snaga”, rekao je.

Upravo se čita:  Policija traži atraktivnu kriminalku. Drogirala ga i pokrala Rolexe: 'Uzela je obje čaše. Pametno'

“Sasvim sigurno ni Moldavija mirno ne spava”, zaključio je Šimonović.

Pročitajte još

Izdvajamo

Policija jučer zaustavila deset vozača bez vozačke dozvole

Deset osoba isključeno je iz saobraćaja zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita U protekla 24 sata na području...

Možda vas zanima i ovo