Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Upozorenje za vozače: Ledena kiša jedna od najpodmuklijih pojava za cestovni saobraćaj…

Nemojte propustiti

– Ukoliko niste započli putovanje prije pada ledene kiše, a putovanje možete na neko vrijeme odgoditi, savjetujem da odgodite polazak iz razloga kako bi dali određeno vrijeme da se uslovi na cestama stabiliziraju poslije takve pojave – savjetuje magistar saobraćaja i komunikacija i stalni sudski vještak saobraćajne struke

Led koji se stvara na kolovozima čini putovanje vozilom opasnim. Za razliku od snijega, on ne pruža prijanjanje pneumatika za podlogu, a vozila će kliziti čak i na blagim padinama ili blagim promjenama brzine kretanja, kočenja ili ubrzanja.

– Ledena kiša se smatra jednom od najpodmuklijih pojava za cestovni saobraćaj, prije svega zbog svoje nepredvidljivosti i nedostatka vizualne percepcije vozača. U tim slučajevima dolazi do većeg broja saobraćajnih nezgoda kao što su slijetanje vozila sa ceste, prelazak vozila na suprotnu kolovoznu traku, sudar vozila u sustizanju, te druge nezgode koje su tipične za takve uslove odvijanja saobraćaja – kaže magistar saobraćaja i komunikacija i stalni sudski vještak saobraćajne struke Samir Gabeljić.

Vozači u tim uslovima najviše mogu doprinijeti povećanju sigurnosti, upravo smanjenjem brzine kretanja svojih vozila, te korištenjem zimske opreme koja je obavezna u zimskim mjesecima.

– Ukoliko niste započli putovanje prije pada ledene kiše, a putovanje možete na neko vrijeme odgoditi, savjetujem da odgodite polazak iz razloga kako bi dali određeno vrijeme da se uslovi na cestama stabiliziraju poslije takve pojave. Ukoliko se u toku vožnje susretnete s pojavom ledene kiše koja je intenzivnija i traje duže nego obično, savjetujem da svratite do prvog odmarališta, te napravite pauzu kako bi također dali vremena da se uslovi odvijanja saobraćaja stabiliziraju – kazao je Gabeljić za Fenu.

Naglašava da javna preduzeća i ustanove kojima je osnovni zadatak redovno zimsko održavanjem cesta u periodu kada je moguća pojava ledenih kiša, svoje obaveze moraju ispunjavati u skladu sa standardima i zakonom, odnosno da vrše redovno posipanje soli i drugog nasipnog materijala koji će spriječiti pojavu poledice na kolovozu, kao posljedice pada ledene kiše i na taj način povećati sigurnost učesnika u saobraćaju.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Komšić za HRT rekao zašto se “mora” kandidirati: Kad bih sada stao, činilo bi mi se da nisam ništa postigao

Gost ovosedmičnog izdanja HTV-ove emisije Nedjeljom u 2 voditelja Aleksandra Stankovića bio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Bilo mu...

Možda vas zanima i ovo