Nedjelja, 17 listopada, 2021

Upozorenje zbog prodaje suhomesnatih proizvoda na otvorenom

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS upozorila je da je tokom marta uočena učestala pojava da se na otvorenim lokacijama, parkovima ili ulicama pojedinih općina Kantona Sarajevo bez dozvole nadležnog organa vrši prodaja neupakovanih suhomesnatih proizvoda.

U saopćenju za javnost ove Uprave naglašava se da se navedeni mesni proizvodi – suho meso, sudžuka ili stelja prodaju pod identičnim uslovima i na takozvanim “sajmovima domaće privrede” na otvorenom.

Pored toga, pod istim uslovima prodaju se i med te proizvodi od meda.

Iz Uprave upozoravaju potencijalne kupce da je konzumiranje proizvoda životinjskog porijekla koji se prodaju pod takvim uslovima vrlo rizično zbog moguće pojave zaraznih oboljenja, najčešće bruceloze i salmoneloze, odnosno trovanja.

Razlog za to je što ti proizvodi nisu termički obrađeni i prodaju se pod krajnje nehigijenskim uslovima bez propisanih vitrina, a prodavači ne izdaju račun niti bilo koju drugu garanciju za prodate proizvode kojima se može utvrditi njihovo porijeklo.

Garanciju o zdravstvenoj ispravnosti navedenih namirnica ne može dati niti veterinarska inspekcija, te se građani pozivaju da suhomesnate namirnice i druge namirnice životinjskog porijekla kupuju samo u registrovanim objektima koji ispunjavaju uslove u pogledu higijenskog pakovanja namirnica i higijene opreme, kao i izdavanja računa za prodate namirnice životinjskog porijekla.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik nastavlja: Svi znamo šta je bilo kada je Alija Izetbegović žrtvovao mir za BiH

Da li sutra Ustavni sud BiH treba da kaže ni vode nisu naše, fabrike nisu naše, zgrade nisu naše,...

Možda vas zanima i ovo