Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Uprava Croatia Airlinesa traži kraj štrajka

Nemojte propustiti

Uprava kompanije poručila da je spremna pregovorati, ako sindikati pokažu spremnost za prekid štrajka.

croatia-airlinesUprava Croatia Airlinesa (CA) izvijestila je da je u bilo kom trenutku spremna nastaviti razgovore sa Sindikatom kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP) ako oni pokažu spremnost za prekid štrajka, procijenjujući da je do sada šteta od štrajka oko 0,6 miliona eura (5,2 miliona kuna).

“U interesu je kompanije da se štrajk što prije završi zbog značajnih financijskih šteta koje uzrokuje, a one će, nakon petog dana štrajka, biti veće od 5,2 milijuna kuna”, stoji u saopštenju Uprave CA.

Uprava navodi kako ta dva sindikata ne pristaju na uslove ponuđene aneksom kolektivnog ugovora, unatoč tome što im je Uprava Croatia Airlinesa ponudila maksimalne moguće ustupke.

Privremena suspenzija

Poslodavac zato smatra kako sindikati nisu voljni obustaviti štrajk i pristupiti daljim pregovorima, te nisu spremni učiniti nužne ustupke i barem djelomično odstupiti od svojih zahtjeva, kažu iz Uprave CA, dodajući da su sindikati uslovljavali prekidanje štrajka i nastavak pregovora produženjem svih prava iz prijašnjeg kolektivnog ugovora.

Budući da je ugovorima o poslovnoj saradnji u prevozu putnika između Croatia Airlinesa i članica Star Alliancea određeno da se letovi pod zajedničkim oznakama obavljaju avionima Croatia Airlinesa, odnosno avionima članica Star Alliancea, Croatia Airlines prihvatio je prijedlog Lufthanse, Austrian Airlinesa i SAS-a o privremenoj suspenziji objavljivanja zajedničkih oznaka na code share letovima, koji su planirani do 21. maja 2013., kažu iz Uprave CA.

Uprava ističe da tokom industrijske akcije sindikata SKOZ i HSPP kompanija nije u mogućnosti ispuniti navedene odredbe u cijelosti, jer se dio letova mora obavljati avionima drugih kompanija te da je ovo još jedna u nizu negativnih posljedica štrajka pilota i kabinskog osoblja, kojom se Croatia Airlinesu uzrokuju značajna finansijska šteta, ali i šteta ugledu kompanije.

S obzirom da će se štrajk SKOZ-a i HSPP-a nastaviti, Uprava navodi da će se međunarodni i domaći redovni letovi i dalje obavljati prema izmijenjenom redu.

Očekuje se djelomični poremećaj prometa jer će se većina putnika prevoziti avionima Croatia Airlinesa prema redovnom redu letenja, a jedan dio putnika avionima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim avionima.

(Al Jazzera)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH: Došlo vrijeme za zatvaranje OHR-a

On je naveo da je “OHR postao kočnica na putu uzajamnog dogovaranja za BiH i da je visoki predstavnik...

Možda vas zanima i ovo