Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Upravni odbor UIO izmijenio podzakonske akte zbog novog Zakona o carinskoj politici

Nemojte propustiti

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH na današnjoj 56. sjednici usvojio je više podzakonskih akata koji se odnose na početak primjene novog Zakona o carinskoj politici u BiH koji stupa na snagu od 1.8.2022. godine.

Na današnjoj sjednici članovi UO stavili su van snage Odluke o troškovima pregleda robe izvan mjesta rada i izvan radnog vremena carinskih organa jer će od 1. 8. 2022. godine ta oblast biti regulirana zakonom i Odlukom o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH.

Osim odluka iz oblasti carinske politike UO UINO usvojio je danas Pravilnik o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji je korigiran na incijativu više udruženja prijevoznika, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva privrede i preduzetništva u Vladi RS te slobodnih zona Visoko i Hercegovina.

Nakon obavljenih konzultacija Uprava je tijekom pripreme Pravilnika uključila sve izmjene koje se odnose na građevinske objekte, slobodne zone i utvrđivanje osnovice za obračun PDV-a za strani prijevoz putnika sa popratnom dokumentacijom.

Na današnjoj sjednici usvojene su i odluke o kompenzatornoj kamati koja i dalje iznosi 12 posto i važe do 31.12.2022. godine, a uzete su u obzir i okolnosti stupanja na snagu novog Zakona o carinskoj politici BiH.

Svi ovi podzakonski akti bit će objavljeni u „Službenom glasniku BiH“ i na web stranici UINO kako bi korisnici mogli biti upoznati s novim propisima. (kraj)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač Porschea pijan izazvao nesreću, pa prijetio policajcima

Vozač Porschea je alkotestiran nakon čega je utvrđeno da je imao 1,75 g/kg alkohola u organizmu. Vozač automobila "Porsche" sinoć...

Možda vas zanima i ovo