Utorak, 30 studenoga, 2021

Uprkos kišnom vremenu derviški mevlud u Blagaju okupio više hiljada vjernika iz BiH i inozemstva

Nemojte propustiti

[wonderplugin_slider id=”402″]

Najveće hercegovačko dovište smješteno ispred blagajske Tekije na vrelu Bune kod Mostara, na tradicionalnom mevludu i zikru, unatoč kišnom vremenu danas je okupio tisuće vjernika koji su stigli iz svih krajeva BiH i inozemstva, javlja Anadplu Agency (AA).

Tradicionalni mevlud i zikr proučili su imami, šejhovi i derviši a dobrodošlicu svim vjernicima, okupljenim u zajedničkoj molitvi i ljubavi prema Bogu poželio je mostarski muftija Salem ef. Dedović koji je u nadahnutom govoru ukazao na značaj blagajskog mevluda.

Značaj mevluda i zirka, kako je naglasio, očitovao se i u današnjem velikom broju vjernika koji su se unatoč kišnom vremenu okupili na dovištu u Blagaju.

„Vjernici su pristigli iz svih krajeva naše domovine BiH i šire od naš domovine BiH ovdje u pitomi Mostar i pitomi Blagaj i ovu našu oazu duhovnosti, mjesto spoznaje, mjesto sreće, mjesto mira, mjesto sigurnosti, mjesto koje nas ispunjava zadovoljstvom, mirom, ushićenjem, srećom, gdje tražimo duhovno nadahnuće, gdje tražimo snagu za sve ovozemaljske kušnje i izazove s kojima se susrećemo u našim životima“, kazao je muftija Dedović.

Podsjetio je na bogat program ovogodišnjeg izdanja Dana mevluda i zikra, kroz koji su se kako je naglasio isticale prave vrijednosti.

„Da bi se velike i neprocjenjive vrijednosti koje smo imamo i koje smo naglašavali kroz naše programe uspjela sačuvati, afirmirati i prenijeti u amanet budućim generacijama važno je da postoji sistemska politika zaštite koja čuva naša nacionalna, jezička i sveukupna prava onoliko koliko nam pripadaju“, istaknuo je muftija Dedović.

Osvrnuvši se na trenutno političko stanje i podjele, izrazio je želju za jedinstvenim i multietničkim Mostarom, te pozvao sve vjernike na zajedništvo, a današnju dovu je uputio Svevišnjem Bogu za mir, toleranciju i zajedništvo koje je temelj svake zdrave društvene zajednice.

Ovoj svečanosti prisustvovao je i izaslanik reisu-l-uleme u BiH i direktor uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, muftija Nusret ef. Abdibegović.

„Dane mevluda i zikra razumijem kao dane duhovnog života. Čovjek se rodi, živi i umre, ali duh povezuje generacije, ljude i život. Čovjek rođenjem ima obalu rođenja, i obalu smrti, a između su talasi života. Oni odzvanjaju i odjekuju. Stoga nije muftija Dedović slučajno pozvao na jedinstvo i očuvanje zajedničkog Mostara“, kazao je ef. Abdibegović.

Stoga je pozvao sve Bošnjake i sve građane BiH na zajedništvo naglasivši kako ne treba raditi na podjelama dok se Europa ujedinjuje. Poseban naglasak stavio je na očuvanje obitelji, kao temelja zdrave društvene zajednice.

„Ako su nam zdrave porodice onda su zdrave i mahale i gradovi i države , poručio je je ef. Abdibegović.

Posebnu poruku iz Blagaja uputio je i Generalni pokrovitelj 41. „Dana mevluda i zikra“ je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

„Moja poruka sa ovog posebnog mjesta je da usmjereni jedni na druge čuvamo naš naum, poštujemo svoju kulturu, tradiciju, svoj jezik jer ćemo tako čuvati i naš ponos i dostojanstvo i otvorenost za druge i drugačije, te napraviti mostove razumijevanja i poštovanja“, poručio je Mušić.

Osim Muftijstva Mostarskog u organizaciji ovogodišnjeg izdanja 41, Dana mevluda i zikra sudjeluju i MIZ Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK „Preporod Mostar“ i Tarikatski centar BiH te brojni partneri.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo